Volt MSZP-képviselő: Az ellenzék beletörődött saját szerepébe

2018. augusztus 9. 08:18

A Figyelőnek adott interjút Bárándy Gergely volt MSZP-s országgyűlési képviselő, melyben a teljes magyar ellenzéket a „NER részévé” nyilvánította.

A „NER részévé” vált az ellenzék Bárándy Gergely volt MSZP-s képviselő szerint – a karrierjét ügyvédként folytató expolitikus a Figyelőnek adott interjújában beszélt az ellenzék helyzetéről, ebből az Index szemezgetett.

Nem ez az első alkalom, hogy Bárándy kemény szavakkal illeti az ellenzéket a választási vereség után: Tusványoson úgy nyilatkozott, a választás „el lett adva”, és még ő sem gondolta volna, hogy a Fidesz „ilyen mélyen benne van az ellenzéki pártokban”. A Figyelőnek adott interjújában ezt több más állítással is kiegészítette: egyrészt, szerinte 2017-2018-tól a mai ellenzék nem tekinthető a rendszer ellenzékének, hanem inkább a NER részének.

Ugyanakkor szerinte egy ilyen autokráciában nem működhet hiteles ellenzék a rendszer részeként, ezért értelemszerűen csak annak az ellenzéki pártnak van létjogosultsága, mely a rendszer ellenzékeként definiálja magát. Erre viszont Bárándy szerint nincsen igény, mivel „az ellenzéki pártok beletörődtek a miniszterelnök által meghatározott centrális erőtér perifériáján betöltött szerepkörükbe”, és ezzel a hosszú távú ellenzéki szereposztásba is.

Bárándy ismét kiemelte: a magyar kormányt autoriter rezsimnek tartja, melynek jellemzője a gyenge ellenzék, ezért szerinte nem az ellenzéki politikai narratíva hiánya okozta a gyenge szereplést, mivel ez csak jogállami keretek között lenne igaz. 

Leszögezte: a kampányban is látszott, hogy több pártvezető nem érdekelt a sikerben, és „érzékelhető volt”, hogy a kormánypártnak az ellenzék soraiban bekövetkező változásokra egyre nagyobb a befolyása. „Mindazonáltal, én azt remélem, hogy az ellenzéki pártokon belül lesz olyan, amelynek lesz elég ereje és tisztessége ahhoz, hogy változást érjen el” – tette hozzá.

A politikus 2006 óta az MSZP parlamenti képviselője, 2009 és 2012 között pedig elnökségi tagja. 2018-ban az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottságának elnöki posztjáról vonult vissza, és már azelőtt bejelentette kilépését a politikából, hogy tudta volna, hagyadik helyet szerzi meg az MSZP-Párbeszéd listáján.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133970

Ajánljuk még a témában