Vigyázzon a képekkel!

Uniós szerzői jogi ügy lett egy német diák iskolai prezentációjából

2018. augusztus 9. 09:34

A középiskolás előadásához letöltött egy interneten szabadon elérhető képet, a fotó készítője válaszul beperelte az iskolát. Az Európai Unió Bírósága döntött az ügyben: az iskolának fizetnie kell, a fotós szerzői jogai sérültek a diák prezentációja miatt.

Nem lehet a fotós engedélye nélkül internetre feltöltött képeket újrapublikálni, még akkor is, ha azok ingyenesen elérhetőek a világhálón – mondta ki az Európai Unió Bírósága szerdán.

A legutóbbi uniós, szerzői jogokkal kapcsolatos bírósági ügy egy német középiskolás diák esetéből nőtt ki: a tanuló ugyanis egy iskolai prezentációjához (mely az intézmény honlapjára is felkerült) egy utazási weboldalról töltött le egy ingyenesen elérhető fotót, melyet a felvétel készítője nem vett jó néven. A fotós, Dirk Renckhoff felfedezte, hogy képét jogosulatlanul használták, és beperelte az iskolát, 400 euró kártérítést követelve. 

Szerdai döntésében a bíróság Renckhoffnak adott igazat: „Egy honlapon ingyenesen elérhető fénykép egy másik weboldalon való újrapublikálása csak a szerző hozzájárulásával és meghatalmazása mellett lehetséges”, írták az ítéletben. „Renckhoff úr azt állítja, hogy csak az utazási weboldal üzemeltetőinek adott engedélyt a fotó közzétételére, míg annak az iskola honlapjára való feltöltése a szerzői jogok megsértése” – mondták ki.

Hozzátették: bármely, harmadik féltől származó tartalom újrafelhasználása a szerző előzetes beleegyezése nélkül szerzői jogsértésnek minősül, és ez alól még az sem jelent kifogást, ha a fénykép ingyenesen fellelhető az interneten.

A bíróság ezek mellett azt is elmondta: nem a fotós felelőssége megvédenie saját képét a szerzői jogsértésektől: „nem különösebben fontos, hogyha – mint a jelen esetben is – a szerzői jog tulajdonosa nem korlátozza a fénykép internetes felhasználók általi elérhetőségét”.

Végezetül megjegyezték: „ezen direktíva a szerzők jogainak magas szintű védelmét szolgálja, lehetővé téve számukra, hogy munkájukért cserébe a megfelelő díjazásban részesüljenek, még akkor is, ha az a nyilvánosság számára is elérhető”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133972

Ajánljuk még a témában