Mégsem enyhülnek az argentin abortusztörvények

2018. augusztus 9. 08:39

Az alsóház megszavazta, a felsőház blokkolta a javaslatot.

Mégsem enyhülnek az abortusztörvények Argentínában. Korábban arról lehetett olvasni, közel az abortusz liberalizációja a dél-amerikai országban, azonban a BBC tudósítása szerint az argentin parlament felsőháza 38-31 arányban leszavazta az erre vonatkozó javaslatot. Tehát hiába támogatta az alsóház a terhességmegszakítás lehetőségeinek kibővítését, a végső szó végül a szenátusé volt.

A vitát az okozta, hogy az argentin törvények jelenleg csak az anya életének veszélybe kerülése, illetve nemi erőszak esetén engedik a terhességmegszakítást, az új szabályozással ezen változtattak volna: ez a 14 hetében tette volna lehetővé az abortuszt, de ahhoz 13 és 16 éves kor között szülői engedélyre is szükség lenne. 

A megszületendő törvénnyel kapcsolatban egész komoly társadalmi vita bontakozott ki a kérdésről: mind a szigorúbb törvényeket követelő életpártiak, mind a liberalizálást propagáló abortuszpártiak tüntettek a szenátus vitája idején. 

A javaslat támogatói szerint az enyhítés sok nő életét menthették volna meg, akik jelenleg életveszélyes, törvényellenesen végzett beavatkozásokkal szakítják meg terhességüket – az egészségügyi minisztérium úgy becsli, évente körülbelül félmillió illegális abortuszt végeznek Argentínában, melynek következtében több tucat nő hal meg.

Az ellenzők – köztük a vallási szervezetek – szerint törvénysértő az új javaslat, mivel az nem biztosítja a fogantatás pillanatától az élethez való jogot.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133971

Ajánljuk még a témában