A nyugdíjkorhatár emelése elleni népszavazás jöhet Oroszországban

2018. augusztus 9. 10:15

Az oroszok keresztbe tehetnek Putyin tervének.

Három népszavazási kérdést is jóváhagyott az orosz Központi Választási Bizottság szerdán a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozólag – írja a The Moscow Times. Ezzel 25 év után ezek az első népszavazási kérdések, melyeket Oroszországban elfogadnak, így felvetve egy esetleges Putyin-ellenes referendum lehetőségét is.

Ugyanis az orosz kormány nemrég bejelentette: a férfiaknál 65, a nőknél 63 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, ez pedig jócskán meghaladta az orosz közvélemény ingerküszöbét: széleskörű tiltakozás kezdődött a javaslat ellen, Putyin népszerűsége zuhanásba kezdett, és az ellenzék is sokat profitált a megosztó javaslatból.

Múlt hónapban a Kommunista Párt népszavazási kérdéseit még sikerült a megfogalmazásba belekötve lesöpörnie a választási bizottságnak. Szerdán azonban már három erre vonatkozó kérdést, köztük a kommunistákét is fogadta a választásokat szabályozó szerv.

A kommunisták kérdése így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2018. július 1-jén az Oroszországi Föderáció nyugdíjakról szóló törvényében kikötött életkor, melytől egy személy állami nyugdíjban részesülhet (férfiak esetében 60, nők esetében 55 év), ne emelkedhessen?”

Emellett az Igazságos Oroszország Párt és két moszkvai állampolgár hasonló szövegezésű kérdését fogadták.

A referendum megtartásához a következő 45 napban legalább kétmillió aláírást kell összegyűjtenie a kérdéseket benyújtó szervezeteknek, vagy személyeknek. 

(Borítóképünkön: orosz nő tiltakozik a nyugdíjreform ellen, a transzparens szövege: „65 évesen a gyárban, vagy 65 évesen a minisztériumban – két külön történet.”)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133975

Ajánljuk még a témában