A hármas metró leállítását követeli a Magyar Liberális Párt

2018. augusztus 9. 16:33

Szerintük állatkínzás a metrón utazni. „Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy egy világvárosban az utasoknak saját levükben kell megfőniük, ha el akarnak jutni egyik pontból a másikba” – írják.

Az EU szerint állatkínzás a hármas metrón utazni – írja a Magyar Liberális Párt az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Magyar Liberális Párt felhívja Tarlós István figyelmét arra, hogy hőségriadó idején a légkondicionáló nélküli 3-as metrón utazni az EU állatvédelmi szabályozása (81. oldal 5/b pont) szerint is állatkínzásnak minősülne. Az uniós törvény ugyanis előírja, hogy csak olyan járműben szállíthatóak állatok, amelybe minden élőlény számára 5 °C e´s 30 °C közötti hőmérsékletet biztosítanak. A hármas metró vagonjaiban azonban az elmúlt napokban ennél rendszeresen nagyobb melegben kellett utaznia az embereknek, ráadásul előre láthatóan egyhamar nem is múlik el a forróság. Az uniós állatvédelmi törvény rendkívüli esetekre még 5 °C-os extra eltérést engedélyez, azonban a 3-as metró még ennek az elvárásnak sem képes megfelelni sok esetben” – írják.

A főváros lakosainak jelenleg olyan körülmények között kell utazniuk, amely a hatályos uniós törvények szerint állatkínzásnak minősül. Mindeközben Tarlós Istvánt és a többi fideszes városvezetőt előre hűtött luxusautókkal szállítják a városban. A Liberálisok szerint súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, hogy a felújított orosz metrókocsikból kispórolták a léghűtő berendezéseket. A korszerűtlen szellőzés különösen nagy kockázatot jelent a fiatalok, az idősek, a várandós és beteg emberek számára. A XXI. században elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy egy világvárosban az utasoknak saját levükben kell megfőniük, ha el akarnak jutni egyik pontból a másikba. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Tarlós István vezetésével annyiból újíttatták fel az orosz kocsikat, amennyiből új, légkondicionálóval ellátott járműveket is lehetett volna venni. A Liberálisok szerint amíg a törvény alapján állatokat sem lehetne szállítani a 3-as metrón, addig embereket sem lenne szabad. Ezért a 3-as metró leállítását és azonnali válságterv kidolgozását kérjük a főváros vezetésétől, hogy minél előbb légkondicionáló kerülhessen a kocsikba. Amíg erre nem kerül sor, addig hűtött buszokkal helyettesítsék a teljes vonalon a 3-as metrót!” – zárul a közlemény.

(OS-MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133987

Ajánljuk még a témában