Itt az idő, hogy az EPP döntsön Orbánról

2018. augusztus 8. 20:04

Ujhelyi István
Politico

Az EPP az „építő jellegű párbeszéd” pátosza mögé bújva bűnrészessé vált a magyar demokrácia halálában.

„Örömteli, hogy a jelek szerint az EPP egyes tagjai már tudatában vannak a Fidesz által kiépített politikai modell veszélyeinek. Corazza Bildt írása még inkább figyelemreméltó annak tükrében, hogy az EPP mindeddig meglehetősen vehemensen védelmezte a Fideszt. A magyar kormánypárttal folytatott »építő jellegű párbeszéd« pátosza mögé bújva mindeközben az EPP bűnrészessé vált a magyar demokrácia halálában.

Régóta időszerű, hogy az EPP is belássa: a Fidesz stratégiája saját európai pártcsaládjuk megosztásán alapszik, mindeközben egy olyan populista irányba sodorva őket, amely mentes minden olyan európai értéktől és politikai pillértől, ami az európai pártot igazán befolyásossá és erőssé teszi. Orbán bevándorlásügyben, illetve menedékkérőket illetően használt retorikája mindössze egy ügyesen felépített kommunikációs fegyver, mely csupán arra szolgál, hogy az alapvető európai értékekre és a demokráciára sokkal veszélyesebb tevékenységeiről elvonják a figyelmet.

Az országot kiárusították a kormányhoz hű oligarchák egy csoportjának, akik egyúttal a média jelentős részét is birtokolják – másra sem használva azt, mint politikai ellenfelek módszeres levadászására és lejáratására. Mindeközben az állami média egy hatalmas propaganda gépezetté változott, egyenesen a miniszterelnöki kabinetiroda felügyelete alatt. Az Állami Számvevőszéknek vagy a Legfőbb Ügyésznek (Orbán örökös szövetségese és korábbi szobatársa) az a feladata, hogy kizárólag ellenzéki pártokat zaklassanak, a kormányhoz vagy Orbán családjához köthető korrupciós ügyeket egyszerűen nem vizsgálják ki. Továbbá a politikailag érzékeny ügyeket nemsokára kiszervezik egy gondosan kiválogatott bírói gárda által irányított különbírósági rendszerbe.”

Az MSZP európai parlamenti képviselőjének véleménycikke teljes egészében magyarul itt olvasható.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133957