Meghirdették a Kulturális Örökség Napját

2018. augusztus 8. 14:23

Örökségünk Európában címmel szervez programsorozatot a Miniszterelnökség szeptemberben.

Az Európai Bizottság a 2018. évet a Kulturális Örökség Európai Évévé nyilvánította. Ehhez igazodva a Miniszterelnökség Örökségünk Európában címmel, szeptember 15-16-án a Kulturális Örökség Napjai programsorozattal hazánk értékeire hívja fel a figyelmet. Az eseményhez augusztus 15-ig mindazok csatlakozhatnak, akik értékes épületeiket szívesen megnyitják a nagyközönség előtt és abban épületvezetést tartanak.

A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) az Európa Tanács védnökségével mára 50 országban az épített örökség ünnepe. A KÖN alkalmával megnyílnak és bejárhatók olyan értékes épületek, építmények, régészeti lelőhelyek is, amelyek az év többi napján nem látogathatók. A kínálatban népszerűek a több helyszínt felölelő tematikus séták és megismerhetik az érdeklődők az ország legkisebb településein fellelhető építészeti, régészeti vagy természeti kincseinket is.

Az Európai Örökség Napokat (European Heritage Days)  az Európa Tanács és az Európai Bizottság védnökségével rendezik meg, amely évek óta rendkívül népszerű Európában. A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) az 1990-es évek óta a programsorozat része. Mára mozgalommá vált, helyi önkormányzatok, közösségek, szakmai és civil szervezetek csatlakoznak, hogy bemutassák épített örökségüket.

(MTI-OS)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133935

Ajánljuk még a témában