LMP: Szorosabb együttműködés jöhet a Jobbikkal és a Momentummal

2018. augusztus 8. 17:12

Mind a múltat, mind a jelent eltörölné Kanász-Nagy Máté.

Szorosabb együttműködés is kialakulhat a Jobbik, a Momentum és az LMP között a közeljövőben? – legfőképpen erről faggatta kedd este Kanász-Nagy Mátét, az LMP elnökségi titkárát Földi-Kovács Andrea Hír TV-ben. 

A titkár felhívta a figyelmet: a párton belül már az összes fegyelmi eljárás lezárult, ugyanakkor emlékeztetett: az eljárások ellenére Szél Bernadett, a párt szintén szankcionált társelnöke megmaradhatott tisztségében. Szél bejelentésre a fegyelmi eljárással kapcsolatban azonban még várni kell: jelenleg a társelnök szabadságát tölti, Kanász-Nagy szerint pedig ősszel szólalhat meg először az ügyben.

Az LMP-s politikus elmondta, szerinte pártja mindig az illegális migráció ellenében foglalt állást, ahogyan a választók többször is kinyilvánították, milyen álláspontot foglalnak el a bevándorlás ellenében. Ugyanakkor felhívta a figyelmet az emberségesség és a nemzetközi kötelezettségek betartásának szükségességére.

Az összefogás kérdésére rátérve kifejtette, az LMP soha nem foglalt állást a más pártokkal való együttműködés ellen, ugyanakkor mint arra a műsort vezető Földi-Kovács Andrea is felhívta a figyelmet, az összefogás elutasítására vonatkozólag kongresszusi döntéssel is rendelkezett a párt. 

Földi-Kovács emlékeztetett Vona Gábor azon nyilatkozatára, miszerint a Jobbiknak és az LMP-nek szorosabban együtt kéne működnie. Kanász-Nagy úgy felelt, „van ilyen forgatókönyv a fejekben”, mivel az elmúlt napok eseményeit vizsgálva minden arra mutat, hogy az LMP, a Jobbik és a Momentum – vagyis a „XXI. századi pártok” – megegyezésre jussanak. „Nagyon izgalmas őszi politikai szezon áll előttünk, mikor mindhárom pártnak meg kell hoznia ezzel kapcsolatos döntéseit" – tette hozzá. Szerinte az erre vonatkozó döntés akár az LMP-n belül a párt esedékes szeptemberi végi kongresszusán megszülethet. 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Jobbik és az LMP között van-e közös metszéspont, az elnökségi titkár elmondta, „mind a múltat, mind a jelent szeretnénk eltörölni, meghaladni” – ez alatt a szociálliberális kormányzást és a Nemzeti Együttműködés Rendszerét értette, hozzátéve, hogy szeretnék a XXI. századba vezetni Magyarországot. Szerinte az együttműködés inkább az önkormányzati választásokra érhet be, közös pontok pedig már az adott települések között most is kitapinthatók. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133946

Ajánljuk még a témában