Levelet küldött Trump Putyinnak

2018. augusztus 8. 17:17

Egy Moszkvába látogató amerikai szenátoron keresztül üzent az orosz elnöknek Donald Trump: jöhet az enyhülés az amerikai-orosz viszonyban?

Donald Trump amerikai elnök levelet küldött Rand Paul republikánus szenátorral Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Ezt maga a  szenátor jelentette be Twitteren közzétett közleményében szerdán. 

„Megtiszteltetést jelentett, hogy átadhattam Donald  Trump elnök levelét Vlagyimir Putyin elnöknek” – fogalmazott a kentuckyi szenátor. 

A levél – mint a Twitter-üzenetből kitűnt – a két vezető közötti „további megbeszélések” fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy olyan területeken lehetne együttműködni, mint a terrorizmus elleni küzdelem, a két ország törvényhozói közötti párbeszéd erősítése és a kulturális csere felújítása. 

A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta Rand Paul közleményét. 

A kentuckyi szenátor a napokban tett látogatást Moszkvában amerikai törvényhozók küldöttsége élén. Donald Trump elnök levelét orosz partnereinek adta át, mivel Vlagyimir Putyin nem tartózkodott Moszkvában. 

Rand Paul hétfőn azt jelentette be, hogy orosz törvényhozók küldöttsége elfogadta a meghívást az amerikai törvényhozásba. 

A szenátor az amerikai elnök Oroszországgal kapcsolatos politikájának egyik legfőbb támogatója. Júliusban, Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki csúcstalálkozója előtt véleménycikket tett közzé a Politico című lap hasábjain Trumpnak igaza van, hogy találkozik Putyinnal címmel. Ebben a többi között a diplomácia, a folyamatos párbeszéd és kommunikáció fontosságát hangsúlyozta és  elítélte a megfogalmazása szerint  „oroszfóbiások által kialakított ellenséges hangulatot” az amerikai politikai életben. „Egyik ország sem érhet el semmit, ha becsapja az ajtót a másik orra előtt” – írta.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán közölte: a levelet ugyan megkapták, de a Kreml még nem ismerkedett meg annak tartalmával. „Valóban megkaptuk a levelet diplomáciai csatornákon keresztül. Arra számítunk, hogy hamarosan eljut az elnöki apparátushoz” – mondta a szóvivő.

Vlagyimir Putyin július 27-én kijelentette, hogy akár Washingtonban, akár Moszkvában kész találkozni az amerikai elnökkel. Utalt rá, hogy az orosz fővárosba már érvényes meghívása van Donald Trumpnak. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője erre válaszul közölte, hogy Trump hajlandó lenne Moszkvában felkeresni az orosz államfőt, ha erre hivatalos meghívást kapna, egyúttal pedig arra számít, hogy 2019. január 1. után Washingtonban fogadhatja majd orosz hivatali partnerét.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133947

Ajánljuk még a témában