Bizottsági ukáz

Ezúttal a német uniós biztos aggódik a magyarországi antiszemitizmus miatt

2018. augusztus 8. 22:00

Günther Oettinger egy interjúban jelentette ki: világosan közölniük kell Orbán Viktorral, hogy az antiszemita felhangok elfogadhatatlanok, és a magyar kormányfő már amúgy is elszigetelődött az Európai Néppárton belül.

Interjút adott a Spiegelnek Günther Oettinger német uniós biztos szerdán, melyből a hvg.hu szemezgetett – a beszélgetésben Oettinger Magyarországról és Orbán politikáról is szót ejt, és neki megy a felemelkedőben lévő „európai jobboldali populistáknak is”.

Szerinte ugyanis a globalizáció és a digitalizáció félelmeket ébreszt az emberekhez, ezen érzések pedig a migráció és a pénzügyi válság hatásaival kombinálva azt idézik elő, hogy sok választó protestpártokra szavaz, így pedig nő az EU-ellenesség is.

Oettinger úgy vélte, az európai jobboldali populisták támogatására vállalkozó Stephen Bannont nem szabad lebecsülni, hiszen már Donald Trump választási győzelmét is sikerült elősegítenie. A menekültválságra kitérve elmondta, azt csak bizonyos mértékű szolidaritással lehet megoldani.

A Spiegel arra is rákérdezett, az EU meddig „hagyja még”, hogy Orbán az illiberális demokráciát népszerűsítse: a német uniós biztos erre válaszolva elmondta, az Európai Néppárton belül Orbán már bizonyos tételeivel elszigetelődött, ugyanakkor egy európai színtéren is politizáló pártcsoportnak némi elhajlást is el kell viselnie.

Előkerült a Magyarországgal kapcsolatos antiszemitizmus-vád is, melyről Oettinger elmondta: világosan közlik Orbánnal, hogy az ilyen felhangok elfogadhatatlanok. Hozzátette: „jobb, ha a politikáról vitatkozunk, semmint hogy azonnal kizárással fenyegetőznénk”. Az egyébként német CDU-politikus Oettinger ugyanakkor arról nem ejtett szót, hogy már maga Angela Merkel is megjegyezte, az arab származású menekültek újfajta antiszemitizmust hoztak Németországba, és a Bundestag házelnöke is elismerte, a migráció miatt emelkedik az antiszemitizmus.

Oettinger szót emelt az Európai Bizottság szerepének növelése mellett is, mivel szerinte „abban van valami”, hogy hiába sérti meg a jogállamiságról szóló uniós normákat Lengyelország, számíthatnak Orbán támogatására. A biztos úgy vélte, ezért az Európai Tanácsot kéne azzal meghatalmazni, hogy minősített többség mellett is dönthessen egy állam szavazati jogának megvonásáról, ez pedig hatékonyabb fegyver lehet.

Végezetül megjegyezte: Orbán politikája a Néppárt demokratikus-liberális beállítottságán nem fog változtatni.

(Borítókép: Európai Parlament/Pablo Garrigos)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133962

Ajánljuk még a témában