Főszerepben: Orbán Viktor

2018. augusztus 6. 10:51

Nótin Tamás
Alfahír

Most még Orbán Viktor a főszereplő, de meglehet, hogy a történelem szereplőválogatásán már ott várakoznak az olyanok, mint ő is volt a Kádár-rendszer végóráiban.

„A nemzetállamiság erősödése –, amelynek Orbán Viktor is az egyik szószólója - önmagában hordozza az Európai Unió felbomlásának veszélyét, de egy konföderatív Európa lehetőségét is. Előbbi történelmi visszalépés lenne és végzetes leszakadás a többpólusúvá alakuló világrendben, utóbbi kétséges politikai-gazdasági vállalkozás. Nem mintha az Európai Egyesült Államok víziója fényesebb jövővel kecsegtetne. »Európa vezetése alkalmatlan, jövőre leválthatjuk a 68-asokat, jönnek a 90-esek« – vélekedett Orbán Viktor Tusványoson. Ha ez sikerül, a magyar miniszterelnök megnövekedett befolyása jelzőtáblaként szolgálhat Európa útelágazásánál, egyszersmind osztozhat a felelősségben a kontinens jövőjének alakításával kapcsolatban.

Nemcsak a nemzetközi színtéren leselkedik kockázat Orbán Viktor számára. Rendszerének végzetes hiányossága, hogy senki nem fér el mellette, az idő pedig (ahogy minden egyszemélyi uralom esetében) ellene dolgozik. Az államszocializmus bukásának okai között tartható számon az a tény is, hogy az elaggott Kádár János mellett csupa idősödő pártkáder állt, akik képtelenek voltak arra, hogy megújítsák a rendszert és válaszoljanak a kor új kihívásaira, miközben a fiatalok, mint Orbán Viktor is, már ott gyülekeztek kalapácsaikkal a rendszer repedései körül.

Történelmi tapasztalat, hogy egy rendszer tűnjön bármilyen szilárdnak is, mindig megszüli saját ellenállását, még ha a mai Magyarországon most éppen az ellenzéki politika marginalizálódásának is vagyunk tanúi. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy mindenért, ami ezután történik, Orbán Viktor egyszemélyi felelősséget visel. Nincs helyettese, nincs utódja, magától tett függővé mindent, vagyis pótolhatatlan. Nélküle nem működik a rendszer, így kódolva is van az összeomlása, ami után ismét újra kell majd gondolni Magyarországot.

Most még Orbán Viktor a főszereplő, de meglehet, hogy a történelem szereplőválogatásán már ott várakoznak az olyanok, mint ő is volt a Kádár-rendszer végóráiban. A kérdés csupán az: vajon csak egy új apát emelünk majd magunk fölé Orbán Viktor után, vagy megtanulunk felelősen dönteni és választani?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133807

Ajánljuk még a témában