Meghalt Arsene Tchakarian, a francia partizáncsoport utolsó tagja

2018. augusztus 6. 21:08

Az örmény származású Tschakarian 101 évesen halt meg szombaton Párizsban.

Elhunyt Arsene Tschakarian, az egyik leghíresebb második világháborús francia partizáncsoport utolsó tagja. 

Az örmény származású Tschakarian 101 évesen halt meg szombaton Párizsban. A férfi honfitársa, a Missak Manouchian költő, újságíró vezette nemzetközi brigád tagjaként harcolt a német megszállók ellen.

Az egykori ellenálló 1930-ban érkezett Franciaországba, amikor apja munkát kapott egy ottani szénbányában. 1933-ban ismerte meg a kommunista Manouchiant, aki akkoriban örmény gyermekeknek gyűjtött segélyt. 

Tschakarian röplapterjesztéssel kezdte az ellenállást Párizsban, majd fegyveres akciókban is részt vett. Manouchiant 22 társával együtt 1944 februárjában a nácik elfogták és kivégezték, de Tschakarian túlélte a razziát, Párizsban bújkált egy rendőrnél, majd sikerült Bordeaux-ba jutnia, ahol a felszabadulásig folytatta a harcot.

A háború után a szabó foglalkozású Tschakarian igyekezett életben tartani az ellenállás emlékét, szinte élete végéig látogatta az iskolákat. Az utóbbi évtizedekben azért küzdött, hogy a nemzetközi közösség ismerje el az örmény népirtás megtörténtét. Az egykori ellenálló számos kitüntetést kapott, köztük a becsületrend lovagi címét, mindamellett csak 1958-ban lett francia állampolgár. Halálhírére reagálva Emmanuel Macron francia elnök az ellenállás hősének nevezte. 

A nemzetközi brigádhoz kötődik a híres „vörös plakát”, amely azt hivatott bemutatni a franciáknak, hogy az ellenállásban részt vevők mind kommunisták, külföldiek és/vagy zsidók voltak, a „bűnözők hadserege”. 

A csoport 1944-ben elfogott tagjait lefényképezték,  arcukat, nevüket, kivégzésük hírével egy vérvörös keretbe foglalt plakáton kitűzték a városok és falvak utcáin.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133848

Ajánljuk még a témában