Trump ismét amerikai médiumokat támadott

2018. augusztus 3. 07:51

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön ismét amerikai médiumokat támadott, kritizálta az MSNBC-t, a CNN-t és dicsérte a Fox Newst.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön ismét amerikai médiumokat támadott, Twitter-bejegyzésében ezúttal az MSNBC televízió reggeli magazinját és a CNN hírtelevíziót vette célkeresztjébe. 

Miközben a republikánusokhoz közelálló és magát az elnököt alig-alig bíráló Fox televíziót dicsérte, Trump azt állította: az MSNBC Morning Joe című reggeli magazinját alig nézik, a CNN pedig – amelyet a hamis hírek CNN-jének nevezett – szerinte „nagyon gyöngén” teljesít. „Túl sok benne a gyűlölet és a pontatlan történet” – fogalmazott. 

Trump többé-kevésbé rendszeresen bírálja és támadja a neki nem tetsző, őt bíráló sajtóorgánumokat. Nem csupán mikroblog-bejegyzéseiben foglalkozik velük, hanem interjúkban vagy politikai nagygyűléseken, választási rendezvényeken is. A sajtóhoz való viszonya lényegében a 2016-os választási kampány eleje óta rossz, noha korábban üzletemberként és televíziós showműsor vezetőjeként maga is állandó szereplője volt a médiának. 

A napokban a The New York Times kiadója és többségi tulajdonosa, Arthur Gregg Sulzberger – miután a Fehér Házban találkozott Trumppal – közleményben leszögezte, hogy az elnök viselkedése a médiával több okból is „veszélyes és káros”. Részben azért, mert a kiadó szerint külföldön egyes rendszerek az ő retorikájával élnek az újságírók elnyomásának igazolására, részben pedig azért, mert az Egyesült Államokban aláássa a demokratikus elveket és a sajtó szabadsága iránti elkötelezettséget. 

Csütörtökön az ENSZ szólásszabadságért felelős jelentéstevője, David Kaye emelte fel szavát Genfben az amerikai elnök sajtóval szembeni támadásai ellen. David Kaye a nemzetközi emberi jogi ügyekkel és sajtószabadsággal foglalkozó Edison Lanza jogásszal közösen kiadott közleményben leszögezte: Trump média elleni támadásai megsértik a sajtószabadság alapvető normáit és azzal a kockázattal járnak, hogy valódi erőszakot szítanak újságírók ellen.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133682

Ajánljuk még a témában