MSZP: Megszűnőben van a sajtószabadság

2018. augusztus 2. 14:16

Az MSZP szerint nem normális, hogy a fideszesek azt mondták a HírTV-vel történtekről, elégtételt éreznek.

Példátlan, ami ma Magyarországon a médiában történik, az MSZP szerint megszűnőben van a sajtószabadság – mondta Őrsi Gergely, az ellenzéki párt fővárosi alelnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Őrsi Gergely azt mondta, a Fidesznek az a kifejezés, hogy a sajtó szabad, azt jelenti: a Fidesz-közeli oligarcháknak – Habony Árpádnak, Mészáros Lőrincnek és Nyerges Zsoltnak – szabad médiát vásárolni, majd azt utána a Fidesznek szabad állami hirdetésekkel működtetni, nem egy esetben veszteségesen. Egy normális demokráciában egy sajtótermék tulajdonosa a médiáját befektetésnek tekinti és nem fegyvernek egy nagyobb, korrupcióra épülő játszmában – jelentette ki.

Az MSZP-s politikus szerint nem normális, hogy a fideszesek azt mondták a HírTV-vel történtekről, elégtételt éreznek, és elismerték azt is, hogy az ő tévéjük volt, amit elvettek tőlük. Szerinte az a fő kérdés, mit éreztek azok az emberek, akiktől egyik napról a másikra elvették a szabad tájékozódás lehetőségét, megszüntették az általuk nézett tévéket, internetes portálokat, újságokat.

Emlékeztetett arra, az MSZP múlt héten népszavazási kezdeményezéseket nyújtott be, hogy az állami hirdetéseket igazságosan –  az olvasottság, a nézettség és a hallgatottság arányában – osszák el. Őrsi Gergely értékelése szerint a HírTV-vel történtek bizonyítják ennek létjogosultságát.

Bihal Dávid, az MSZP elnökségi tagja elmondta, szolidárisak a HírTV dolgozóival és azt kérte tőlük: „bízzanak bennünk, bízzanak abban, hogy ez nem sokáig fog (...) így menni, hogy az önök munkája a politika kénye kedvének lesz kiszolgáltatatva”. A kivándorlással kapcsolatban a szocialista politikus közölte, arra kérik a kormányt, fejezze be az ámokfutást, a fiatalok „elüldözését” az országból, teremtsenek élhető, normális életet.

Mester Barnabás, az MSZP EU-szakértője elmondta, a probléma megoldására hazaváró programot dolgoztak ki, hogy megakadályozzák a kivándorlást, hogy a kivándoroltak hazaköltözzenek és itthon is maradjanak. Javaslataik között szerepel az első diploma ingyenessé tétele, illetve vállalkozást segítő programok indítása. Fontosnak nevezte a kivándorolt magyarok érdekképviseletét, és kivándorlásügyi államtitkárság létrehozását javasolta. Hozzátette: hatszázezer magyar él külföldön és a Központi Statisztikai Hivatal mikrocenzusából az is kiderült, hogy további félmillióan gondolkodnak azon, hogy kivándorolnak. Negyedmillióan el is határozták, hogy elhagyják az országot – jegyezte meg.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133657

Ajánljuk még a témában