Gyújtogatás okozhatta a görög erdőtüzet

2018. július 27. 07:18

Gyújtogatás okozhatta az erdőtüzeket Görögországban a hatóságok vélekedése szerint.

Komoly jelek utalnak arra, hogy gyújtogatás okozta a 83 ember életét követelő, e hét eleji erdőtüzeket Görögországban – jelentette be Níkosz Tószkasz görög polgári védelmi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, műholdas felvételek elemzése és a helyszínen végzett vizsgálatok alapján feltételezik azt, hogy a hétfőn rövid időn belül több helyen felcsapó tüzeket gyújtogatással okozták az Athéntól mindössze 29 kilométerre lévő, teljesen felperzselt Mátiban és a fővárostól nyugatra, az erdőkkel szegélyezett Kinétában is. Hírügynökségek szerint a felvételeken az látható, hogy Kinétában alig fél órán belül három helyen csaptak fel lángok sorban, az országúttal párhuzamosan.

A polgári védelmi miniszter nem zárta ki, hogy a tűzoltóság és a rendőrség hibázott, fogalmazása szerint „eredményesebben is tehette volna a dolgát”. A kérdésre, hogy lehetett volna-e másképp is reagálni a tűzvészre, Tószkasz azt válaszolta: „lelkiismeretből” felajánlotta lemondását Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek, aki azonban elutasította, arra hivatkozva, hogy „ez most a harc ideje”.

A görög hatóságok csütörtökön közölték, hogy 83-ra emelkedett az erdőtüzek halálos áldozatainak száma, többtucatnyi embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A halottak között van egy ír és egy belga állampolgár is – jelentette az ERT közszolgálati rádió. Korábbi hírek szerint két lengyel állampolgár is halálát lelte a tűz miatt. 

A tüzek nem hunytak ki teljesen, még mindig mintegy 300 tűzoltó és önkéntes vesz részt az oltásban.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133336