Kormánypártok

Nézőpont Intézet: Egyedül a Fidesz-KDNP támogatottsága növekszik

2018. július 25. 09:25

A „politikai tartalmak hiánya miatt” várhatóan nem is tudja majd növelni támogatottságát a legtöbb ellenzéki párt – fejtette ki a Nézőpont Intézet elemzője szerdán az M1-en.

Továbbra is rekordmagas a kormánypártok támogatottsága, amelyek az áprilisi országgyűlési választások óta egyedüliként tudták érdemben növelni a bázisukat – mondta a Nézőpont Intézet elemzője szerdán az M1 aktuális csatornán. 

Tóth Erik az intézet legfrissebb kutatását ismertetve közölte, a kormánypártok támogatottsága a teljes népességben belül 42, a biztos szavazók között pedig 55 százalék. Ez azt jelenti, hogy a kormánypártok több mint hárommillió szimpatizánssal rendelkeznek, ami példa nélküli a magyar politikatörténetben – mondta az elemző.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség az előző hónaphoz hasonlóan továbbra is 9 százalékon áll a biztos szavazók között, így be sem jutna a parlamentbe, ha most lennének a választások – közölte Tóth Erik. (A kétpárti szövetségek bejutási küszöbe 10 százalék.) Megjegyezte, az MSZP a „politikai tartalmak hiánya miatt” várhatóan nem is tudja majd növelni támogatottságát, és ugyanez igaz a legtöbb ellenzéki pártra is.

A Jobbikkal kapcsolatban azt mondta, egy korábbi kutatásukban a párttal szimpatizálók egyharmada úgy nyilatkozott, hogy szavazna egy „Toroczkai-féle pártra”, egyharmada pedig nem tudta eldönteni. Ez alapján elképzelhető, hogy a Jobbik és a Mi Hazánk Mozgalom társadalmi támogatottsága „két egyenlő tömbre” szakadhat – vélekedett Tóth Erik. Hozzátette, hogy a Mi Hazánk Mozgalom jelenleg ugyan csak 1 százalékos támogatottságot tudhat magáénak, ám az is látható, hogy van benne növekedési potenciál, és jelen pillanatban társadalmi kereslet is lenne erre a „szélsőjobboldali, radikális elveket valló pártra”.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133216

Ajánljuk még a témában