Devizahitel: úgy meg lettünk mentve, hogy a fal adta a másikat

2018. július 25. 6:46

Dévényi István
Magyar Hang
Ez a magyar kormányról szól, amely minden terhet az állampolgáraira hárított a bankokkal szemben, miközben állítólag épp heroikus szabadságharcot vívott a gonosz pénzintézetek ellen.

„Annyira emlékszem a napra, amikor megérkezett az elszámolás. Illúzióim nem voltak, hiszen a 256,5 forintos megmentési árfolyam nem sok jót ígért. Elrohantam a küldeményért, mert a postásunk valahogy soha nem talál itthon minket. Aláírtam, átvettem, kiléptem a főkapun, és már ott egyből kibontottam a levelet. Nem hittem a szememnek. Összetörtem. Megsemmisültem. Tizenötmillió forint svájcifrank-alapú hitel. Hat év alatt tízmillió forintot fizettünk a banknak, így a forintosítás utáni tartozásunk 19 millió forint.

Igen, tudom: a frank árfolyama nem sokkal később még jobban elszállt. Csakhogy ez a történet nem erről szól. Ez a magyar kormányról szól, amely minden terhet az állampolgáraira hárított a bankokkal szemben, miközben állítólag épp heroikus szabadságharcot vívott a gonosz pénzintézetek ellen, s még csak mozdulni sem próbált abba az irányba, ahol pedig – mint az a horvát bíróság döntése után jól látható – bőven lett volna tér.

Mindehhez megkaptuk akkor, és megkapjuk ma is, hogy »hát, ja, kérem, kellett nekünk a forint ellen spekulálni…« Pedig a bűnünk csak az, hogy egyszer a büdös életben nagyot álmodtunk. »Nagyot«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Nem hittem a szememnek. Összetörtem. Megsemmisültem. Tizenötmillió forint svájcifrank-alapú hitel. Hat év alatt tízmillió forintot fizettünk a banknak, így a forintosítás utáni tartozásunk 19 millió forint."
Dévényi balek.
De ha már balek, lehetett adómentes pénzből végtörleszteni, forinthitelre váltani.

Kár, hogy nem Zazri nyert, a kormánya magát a hitelt is eltörlte volna - szóban. Metál Lady ebben a hiszemben csatlakozott az értelmiségi holdudvarhoz.
Zazri 2010-ben az egész államadósságot eltörlte volna - szóban.
Elevenni más pénzét és nem visszaadni. Utána soha senkitól nem is kapna pénzt többé.

Dévényi elfelejtette hogy a magyar kormány az ósszes bíróságot bejárta de a díszes EU miatt elmozdithatatlan bírók a horvát megoldást megakadályozták.

Dévényi a bankjával szerződött akaratával megegyezően. Elolvasta a szerződést, a kirendelt közjegyző ismertette azt vele.
A kormány nem volt a szerződő felek közt.
Ha Dévényi nem azt kapta amire szerződött, ott a Fogyasztóvédelem, fogadhat ügyvédet, perelhet. PTK, magánjog.

Ha nem vagyok hitelképes - 20..25 évig bármikor! - akkor lehet bérelni is kecót. Miért kéne az adófizetőknek jót állniuk a bankok és a hitelfelvevők balekságáért? Amúgy meg jót álltunk. Az adómentes végtörlesztés, a forintosítás, a kilakoltatási moratórium, a jelzálog bérletté alakítása azt mind az adófizetők dobták össze, zömmel aki fel sem vett ilyen remek kis kamatozású hitelt. Akkor az ilyen dévényik, metálladyk igen okosnak képzelték magukat. Írok pár fleknit, lenyomok pár metál haknit playbackről, kiadok pár zenés DVD-t a tornagyakorlataimmal és lesz házam.
Az állam bankadót vetett ki, hogy legalább az állam - mindannyian - ne csődöljünk be.

Életjáradékot fizettem be 8..9 évig ( ??). Amikor lejárt jött ám az üzletkötő ( haverom akkori neje), hogy közel állunk az Euro bevezetéshez és ugyan kivehetem egy összegben a "fialt" pénzt - centire annyi jelen értéken, amennyit befizettem, de inkább kevesebb lett - de Ő inkább azt javasolja tegyem át Euro alapú életjáradékra, hiszen jön az Euro és akkor még jobban járok.
Mondom neki Erika, kösz nem, kiveszem. Keserű volt a szája.
Az egészben annyi volt a buli, hogy menetközben nem vettem ki, nem költöttem el. Azt eleve 20..30%-os büntetés kísérte volna. Haverom építkezett, rendszeresen belenyúlt. Erika saját kocsival vidékre kihozta neki a pénzt amit kért. Ezt azt venni.

Gazdálkodj okosan! És ha nem jön be, ne próbáld másokon szétteríteni okosságod kudarcát. Ahogy ha bejön valami, azt se teríted szét az adófizetők közt ( kivéve adó).

Az ultraliberális mese úgy szól, hogy az állam hagyja szabadon seftelni a bankokat az ügyfeleikkel.
Ha a bank mégis rosszul jár, akkor az állam mentse meg a bankot, ha meg jól jár a bank, akkor a hitelest mentse ki.

Az analóg mese, hogy az inciripinciri állam adjon pénzt kultórára, sportra ( ja, arra most nem..), oktatásra, alapkutatásra, betegellátásra, civilekre, mindenre, de az autonómia jegyében arra költhessék el amire akarják, az államnak ne lehessenek elvárásai.

"A kérdés inkább az, miért nem foritnban vették fel."

Vagy egyáltalán minek vették fel? Aki 2..3 évnél tovább lát az vátesz. 20..25 éves futamidőknél kis kamat és kis infláció mellett is a többszörösét fizeted ki a hitelnek. Nem tudjuk mit hoz a jövő, de a múltban még nem volt olyan, hogy 20..25 évig kis kamat, kis infláció.
Dévényinek több fleknit kellett volna írogatnia, esetleg több fizető gazdának. A Heti Válasz sose volt nyereséges, esetleg ezen is elgondolkodhatott volna. Most végre kitört a sajtószabadság. Azt ír amit akar, oda ahova akar, annyiért amennyiért akar. Ahogy a bank lehúzta Dévényit, ugyanúgy Ő is lehúzhatja jól az olvasóját, a hirdetőjét. Szabadon választhat üzleti modellt. Írogatásból házat!

Egyelőre értelmezik a bíróság döntését.

Nálunk történelmileg úgy alakult, hogy arányaiban hatalmas a lakott ingatlan tulajdonlása. Holt tőke, de sokaknak az egyetlen tőkéjük, befektetésük. Sok oka van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés