Befektetés a jövőbe

2018. július 23. 12:06

Novák Katalin
Demokrata

Mindig lesznek olyanok, akik megszüntetnék a családokat, eltörölnék a nemzeteket és a vallásokat, összeolvasztanák a kultúrákat. Interjú.

„Az ellenzék gyakran vádolja a kormányt azzal, hogy nem tesz eleget azért, hogy itthon tartsuk a fiataljainkat, és nem költünk eleget a családok támogatására. Többnyire a családi pótlékot emlegetik álláspontjuk igazolására.

Nézzünk néhány konkrétumot! Az otthonteremtés fő elemére, a csokra 2015 és 2018 között eddig 224 milliárd forintot fordítottunk, év végéig további 55-60 milliárd forintot költünk e célra, jövőre pedig körülbelül 100-110 milliárd forintot tervezünk. A bölcsődei férőhelyek növelésére fejlesztési forrásból a 2014–2020-as időszakban 116 milliárd, központi költségvetési forrásból 2017–2018 között mintegy 5,7 milliárd, jövőre további 1,5 milliárd forintot fordítunk. A gyermekétkeztetés támogatása is jelentősen emelkedett, hiszen 2010-ben 29 milliárd forint jutott erre, ehhez képest 2011–2018 között 461 milliárdot tettünk a rendszerbe, 2019-ben plusz 79 milliárd forintot szánunk a gyermekétkezés támogatására. A tankönyveket az első kilenc évfolyamon ingyenessé tettük, ez eddig 67 milliárd forintot igényelt, 2019-ben plusz 11 milliárd forintot fordítunk erre a célra. Adókedvezményekre – ilyen a családi adókedvezmény, az első házasok kedvezménye, a Munkahelyvédelmi Akcióprogram – eddig 1930 milliárd forintot költöttünk, 2019-ben pedig plusz 356 milliárd forintot különítettünk el erre a költségvetésből.

Milyen új családpolitikai intézkedések várhatóak? Milyen anyagai vonzatai vannak a tervek megvalósításának?

2019-ben minden eddiginél több pénz, 2004 milliárd forint jut a családok támogatására, amely 75 milliárd forinttal több, mint 2018-ban. Amint már említettem, ez az összeg több mint kétszer annyi, mint amennyit a balliberális kormány 2010-ben fordított a családokra. Ezt az összeget befektetésnek tekintjük a jövőbe, a gyermekeinkbe, a magyar családokba. Az egyéb munkaalapú családtámogatásokra, így a csecsemőgondozási díjra (csed), a gyermekgondozási díjra (gyed) és a várandósság alatt járó táppénzre jövőre 265 milliárd forintot fordítunk, 14 százalékkal többet, mint idén. Jövőre is az egyik legfontosabb célunk a családok támogatásának erősítése. Ennek egyik eszköze 2011 óta a családi adórendszer, amely alacsony személyi jövedelemadót és családi adókedvezményt biztosít. 2019-ben tovább nő a kétgyermekesek adókedvezménye. Két gyermek esetén az adókedvezmény a 2015-ös havi 20 ezer forintos szinthez képest 2019-ben már a duplája, 40 ezer lesz. Ennek köszönhetően közel 350 ezer családnál marad több pénz. A családbarát adó- és járulékkedvezményekre összesen csaknem 400 milliárd forintot fordítunk jövőre, ez mintegy 10 százalékkal több az ideinél. Ebből a családi adókedvezményekre 355 milliárd forint jut. 2019-ben minden eddiginél több pénzt fordítunk az otthonteremtés támogatására, és jövőre 10 milliárdot biztosítunk a családbarát szülészetek kialakítására. Az intézkedés célja, hogy méltó körülmények fogadják a családokat minden szülészeti osztályon, ahol a legnagyobb biztonságban adhat életet az édesanya gyermekének.

A számok imponálóak. Az is szembeötlő, hogy egyre több babakocsit toló édesanyát, édesapát látni az utcákon. A világhálón azonban folyamatosan szaporodnak az úgynevezett szülésellenes blogok, a közösségi oldalakon időről időre kampányok kezdődnek a gyermekvállalás ellen. Mi a véleménye e jelenségekről?

Szerencsére efféle írások még nem jutottak el hozzám, és rákeresve is csak elvétve találtam ilyen jellegű megnyilatkozásokat, akciókat. Ez arra utal, hogy hazánkban egy-két liberális megmondóembert leszámítva nem népszerű ez a vélekedés, sokkal inkább a családközpontúság, a családbarát gondolkodás a jellemző. A gyermekvállalás nem politikai kérdés, hanem a legszemélyesebb közügy, amihez a kormánynak minden tőle telhető támogatást meg kell adnia. Mindig lesznek olyanok, akik megszüntetnék a családokat, eltörölnék a nemzeteket és a vallásokat, összeolvasztanák a kultúrákat. Bár számukhoz mérten valóban nagy médianyilvánossághoz szoktak jutni, szerencsére kisebbséget képviselnek – a tevékenységük pedig nem visz bennünket előre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133078