2019: Két választás

2018. július 23. 14:24

Haskó László
Élet és Irodalom

Nagy becstelenség az, amit Orbánék tesznek: azért akarnak kijutni Brüsszelbe, hogy belülről bomlasszanak.

„Az elsőt, az uniós képviselő-választást népszavazásként kellene végigvinni. Nem formálisan, tartalmilag. El kell felejteni a pártlistákat, mert ha nem, akkor 22 fideszes fog a magyaroknak járó székeken Brüsszelben üldögélni. A tisztességes oldal egyetlen listát állítson, mondjuk uniós lista néven, és kizárólag és egyértelműen álljon ki az EU mellett. Mindegy, milyen az EU, mindegy, ki mit jósol. Másrészt hangsúlyozni kell, hogy nagy becstelenség az, amit Orbánék tesznek: azért akarnak kijutni Brüsszelbe, hogy belülről bomlasszanak. Jó lett volna, illetve még most is jó lenne, ha a Néppárt kiebrudalná Orbánékat, de uniós segítség nélkül is van esély legalább 12 hely megszerzésére. Ennél többre csak úgy, ha a tisztességesek közös listájának élén jelentős, tisztességes, pártoktól független személyiségek állnak. Csak a példa kedvéért néhány név: Bod Péter Ákos, Lovász László, Bokros Lajos, Chikán Attila, Majtényi László, Heller Ágnes, Nádas Péter, Jeszenszky Géza, Gulyás Márton, Alföldi Róbert, Enyedi Ildikó, Borbély Alexandra, Kulka János, Fullajtár Andrea. Szerencsére hosszan lehet folytatni a válogatást. (Természetesen nekik nem kell Brüsszelbe menniük, csak ha szeretnének.)

A jövő őszi önkormányzati választáson még nagyobb a tét.  A tisztességes oldal győzelmével ugyanis meg lehetne állítani a (az orbáni törvényekben biztosított) kormányzati korrupciót, ami a Fidesz-zsarnokság gazdasági bázisa. A kormány(fő) a korrupciós polip feje (és zsebe), az önkormányzatok a polip csápjai. A legnagyobb és a legtöbb csáp Budapest, az ellopott pénzek jóval több mint fele a fővárosból származik. Ha igaz a bio­lógia, a csápok amputálása után elhal a fej. Azonban a jelenlegi törvények szerint bonyolítandó szavazáson (pártlisták, pártjelöltek, össze- és visszafogás) nem lehet nyerni. (Ld. nyócker, múlt vasárnap.) Ezért mielőbb létre kellene hozni egy korrupció-ellenes mozgalmat, amelynek első feladata a Parlament kényszerítése az önkormányzati törvények, főleg a Budapest-törvény megváltoztatására. Ez valószínűleg bojkottfenyegetéssel elérhető. Csak a gyengébbek kedvéért: nem az a bojkott, hogy a választók nem mennek el az urnákhoz (ez is megtörtént a nyóckerben múlt vasárnap), hanem az, hogy az ellenzék nem állít jelölteket.

Jövőre lesz száz éve, hogy eleink elbaltázták a huszadik századot. Nekünk nem szabadna a huszonegyediket, de hogy őszinte legyek: túl sok esélyt nem adok magunknak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133094