Miért véd a francia elnök egy bűnözőt?

2018. július 23. 14:49
Gábor László
888.hu

Nem gondolom pedig túlzásnak: ez egy francia Watergate-ügy.

„A francia köztársasági elnök személyes védelmének a vezetője szerez egy rendőrruhát, egy rendőrségi sisakot, kimegy egy jelentéktelen diáktüntetésre, kinéz magának egy egyetemistát, majd kegyetlenül összeveri. Mindezt három rendőr végignézi és hagyja. Nem nehéz kitalálni, miért. Nyilván tudták, hogy kicsoda. És féltek tőle. Féltek a passzióból verekedő testőrtől. Hétvégén már az is kiderült, hogy azon a tüntetésen egy nőt is fojtogatott. Csak zárójelben jegyezzük meg: biztos, hogy ez volt az első eset, hogy passzióból kiment egy tüntetésre tüntetőket verni? Ilyen balszerencsés ember lenne Benalla, hogy először csinál ilyet és azonnal lebukik? Nagy rosszindulat azt feltételezni, hogy ez a hobbija volt? Hogy korábban is tehetett ilyeneket? Tüntetést ráadásul az elmúlt évben bőven találhatott magának, szeretett elnöke politikájának köszönhetően sztrájkok és tiltakozások követték egymást.

(...)

Benalla most börtönben van. Ő már nem érdekes. Nyilván még rengeteg más aljassága is ki fog derülni, és még jó néhány rendőr és elnöki hivatali dolgozó gyalázatossága. De akármennyire demagóg is a kérdés: hogy került egy ilyen ember Macron mellé? Hogy bízott meg benne? Nem vette észre, hogy a közvetlen munkatársa agresszív pszichopata? Ilyen emberismerő? Vagy nem érdekelte? Esetleg imponált neki ez a határozottság, keménység? És amikor kiderült, hogy mit csinált május elsején, miért nem rúgatta ki? Miért védte az utolsó utáni pillanatig? Valami titoknak lennie kell. Mert racionális magyarázatot nem tudunk találni, hogy miért véd Macron egy lebukott bűnözőt.

Macronnak persze szerencséje van. A francia társadalom ugyan szembefordult vele, az emberek közel kétharmada tökéletesen alkalmatlan elnöknek tartja, de biztos parlamenti többsége van és komoly gondjai vannak mind a hagyományos jobboldali pártnak, mind a radikális jobboldalnak, tehát az ellenzék nincs elnökbuktató állapotban, így ő nyilván meg fogja úszni. Nem gondolom pedig túlzásnak: ez egy francia Watergate-ügy.

Lemondani meg hogy mondana le Macron, derüljön ki bármi. Akkor se, ha esetleg kiderülne, hogy miért volt Macronnak ennyire fontos egy szadista pszichopata.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133097

Ajánljuk még a témában