Az egészségügy felzárkóztatása

2018. július 22. 15:32

Surján László
Magyar Idők

Az egészségügyön nem a vészharang kongatásával lehet segíteni.

„Végezetül két megjegyzés. Az első az egészségügyet érintő MNB-javaslat általános értékelése: jó irányba mutató elképzelés, és örvendetes, hogy a széles nyilvánosság megismerheti. Alapot ad arra, hogy a konkrét lépéseket megfelelő nyílt vita előzze meg, s az egyes kormányzati rendelkezéseket értően fogadják az érintettek.

Második megjegyzésem: az egészségügy nagyszerű terep a gondolatszegény ellenzéki populizmus számára, hiszen egészségügyi mutatóink valóban rosszak, több esetben sokkal rosszabbak, mint akár a velünk lényegében azonos fejlettségű országoké. Erre általában az a felelet, hogy igen, de a helyzetért csak kis részben felelős az egészségügyi ellátórendszer, nagyobbrészt életmódtól, táplálkozástól, környezeti ártalmaktól függünk. Ez igaz, és az MNB-javaslatok néhány pontja erről is szól.

Mindazonáltal azt is tudatosítanunk kell, hogy a sokat szidott mutatók 1990 óta mondhatni folyamatosan javulnak. Ez az egészségpolitika hullámveréseitől független folyamat pedig az egészségügyben dolgozó kollégák szakmai felkészültségének és áldozatos munkájának a következménye. Az egészségügyön nem a vészharang kongatásával lehet segíteni, hanem olyan értelmes javaslatokkal, mint amilyenek ebben az anyagban is találhatók.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133045

Ajánljuk még a témában