Furcsa, de vannak tisztességes vállalkozók

2018. július 22. 11:31

Pistyur Veronika
Index

Megkérdeztük az embereket, hogy mit gondolnak a vállalkozókról, és az elsők között említettek olyanokat, hogy „bűnöző”, „csaló”. Interjú.

„Magának a vállalkozó kifejezésnek is van egyfajta negatív színezete.

A saját kutatásunk szerint mindenképp. Megkérdeztük az embereket, hogy mit gondolnak a vállalkozókról, és az elsők között említettek olyanokat, hogy »bűnöző«, »csaló«. Azért hozzá kell tenni azt is, hogy úgy is érzékelik őket, mint az »innováció motorjait«. De a többség elsőre mégiscsak azt mondja, hogy rossz emberek. Mindeközben azt látjuk, hogy van egy csomó tisztességes vállalkozó, aki úgy éli meg, hogy egyedül van. Ennek a sokfajta ellentmondásnak a feloldása az, amit a vállalható vállalkozói közösségben próbálunk véghez vinni. Azt vettük észre, hogy nem elég, ha érvelünk a tiszta működés mellett, hanem ha megmutatunk olyan cégeket, amelyeket példaértékűnek és hitelesnek tartunk.

Azok a cégek kaphatják meg a vállalható vállalkozás címet, akik kitöltenek egy online tesztet, és legalább 80 %-os eredményt érnek el. A válaszokat nem ellenőrzi senki, mi a garancia arra, hogy nem kamuznak a kitöltők?

A bizalom egy nagyon fontos tényező a vállalkozók körében, és ezt a hozzáállást igyekszünk átadni azzal, hogy megbízunk bennük. Nem is kell makulátlannak lenniük, elég a 80%-os eredmény. Bizalom nélkül nincs együttműködés. Együttműködés nélkül pedig nehezen lesz változás. Mindenesetre miután egyre nagyobb a közösség fontos, hogy védjük a tagokat, ezért ősztől bevezetünk könyvvizsgálók bevonásával egy szúrópróba-szerű ellenőrzést is, hogy megvizsgáljuk, valóban olyanok-e a cégek, mint amiket mondanak magukról.

Egyelőre 546 cég mondja magáról, hogy vállalható vállalkozás, ez az összes hazai vállalkozásnak mindössze egyszázad százaléka.

Nagyon az út elején vagyunk természetesen. De minden kezdet nehéz, bármennyire is közhelyes. Pláne egy olyan országban nehéz az eleje, ahol az együttműködésnek nincs meg a rutinja és a kultúrája. Egyre aktívabbak a vidéki, informális vállalkozói közösségek. Sokan örülnek, hogy van végre egy hely, ahol elismerik a teljesítményüket, ahol lehet másokkal együtt büszkének lenni a kemény munkával elért sikerekre. A vidéki terjeszkedést ősztől sokkal tudatosabban vezetjük.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133038