Több mint százhúsz halottja van az afgán tálibok és dzsihadisták összecsapásainak

2018. július 19. 21:04

A rivális iszlamisták között körülbelül tíz napja tartanak a harcok, miután a tálibok megtámadták a dzsihadisták több állását a térségben.

Több mint 120-an vesztették életüket a tálib iszlamisták és a riválisuknak számító Iszlám Állam dzsihadista szervezet közötti összecsapásokban az elmúlt három napban Dzsauzdzsán észak-afganisztáni tartományban – közölték csütörtökön hivatalos források.

A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálibok 72 emberüket, a dzsihadisták 52 tagjukat vesztették el a Kus-Tepa és Darzáb körzetekben folyó harcokban – mondta Mohammed Reza, a tartományi kormányzó szóvivője és Abdal-Kádir Maleja tartományi tanácstag a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva. Az összetűzésekben mintegy százan (köztük hatvanan tálib fegyveresek) sebesültek meg – tették hozzá.

A hivatalos személyek becslései szerint az Iszlám Állam mintegy 6-700 – köztük 50 külföldi – harcosa van jelen Darzáb körzetben. A dzsihadista szervezet az elmúlt időszakban fokozta a toborzást a növekvő tálib nyomással szemben. A rivális iszlamisták között körülbelül 10 napja tartanak a harcok, miután a tálibok megtámadták a dzsihadisták több állását a térségben.

Az Iszlám Állam két harcosa legkevesebb 15 tálibot ölt meg, és további ötöt sebesített meg egy keddi támadása során a szintén északi, Szári-Pul nevű tartományban. A szélsőséges iszlamista csoportosulások régóta harcolnak egymással a terület eletti ellenőrzésért, különösen Dzsauzdzsán és a kelet-afganisztáni, Nangarhar nevű tartományban.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132961