Nemi erőszak lehet az explicit beleegyezés hiánya Spanyolországban

2018. július 19. 08:01

„Csak az igen jelent igent”, míg a csendben maradás pedig már „nemnek” számít, ezáltal nemi erőszakként büntetendő a készülő törvény szerint.

Szigorú, nemi erőszakról szóló törvény elfogadására készül a spanyol szocialista kormányzat, mely egyértelmű szóbeli hozzájáruláshoz kötné a szexuális aktust – írja a Guardian.

A törvény szerint „csak az igen jelent igent”, míg a csendben maradás pedig már „nemnek” számít – ezáltal pedig nemi erőszakként büntetendő is, mivel az aktus előtt nem történt explicit hozzájárulás.

A szocialista kormány döntése valószínűleg egy súlyos nemierőszak-eset következménye lehet: a vádak szerint öt férfi megerőszakolt egy 18 éves lányt a pamplonai bikafuttató fesztiválon. Közülük ketten is lefilmezték az akciót, ezalatt pedig a nő passzív volt és csendben maradt. A bíró ezt beleegyezésként ítélte meg, ezért a nemi erőszak kategóriájából a szexuális zaklatás kategóriájába helyezte át az ügyet.

Az eset rendkívül nagy port kavart, és több tüntetéshez is vezetett a mediterrán országban. Az öt férfi jelenleg szabadlábon védekezhet, hogy fellebbezzenek kilencéves börtönbüntetésük ellen – egyikük a hadsereg, másikuk a civil gárda tagja, ők pedig ráadásul még munkahelyükre is visszatérhettek.

Az ítéletet megmagyarázhatja, hogy jelenleg a spanyol jog szerint a nemi erőszaknak tényleges erőszakot és megfélemlítést is kell tartalmaznia. Ezt próbálja most megváltoztatni a spanyol kormány: Carmen Calvo Poyato miniszterelnök-helyettes és egyenlőségi miniszter készülő törvényről azt mondta: „ha egy nő nem mond egyértelműen igent, akkor minden más nemnek számít”. Egy, a törvény kidolgozásában segédkező jogi professzor pedig azt mondta, a beleegyezésnek nem kell feltétlenül verbálisnak lennie, a testbeszéd is jelét adhatja az egyetértésnek.

Svédországban épp július elején lépett életbe egy hasonló, egyértelmű beleegyezést megkövetelő, nemi erőszakról szóló törvény.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132909