Kiutasítanak Oroszországból görög diplomatákat

2018. július 19. 14:20

Oroszország görög diplomatákat utasít ki válaszul a görögök korábbi hasonló lépésére.

Oroszország úgy döntött, hogy orosz diplomaták Görögországból történt kiutasítására válaszul görög diplomatákat fog kiutasítani, de számukat, illetve azt, hogy meddig kell elhagyniuk Oroszországot, egyelőre nem határozta meg – közölte Andrej Maszlov, Oroszország athéni nagykövete csütörtökön. A görög külügyi tárca reagálásában hangsúlyozta: Moszkvának fel kell hagynia a görög belpolitikai folyamatokba történő beavatkozásával, s azzal, hogy tiszteletlenül bánik Athénnal.

„Már bejelentettük, hogy paritásos válaszlépések lesznek, de azt nem tudom megmondani, mikor, kiket és hányat (utasítunk ki), de a mostani gyakorlatot alapul véve biztosan így lesz” – hangsúlyozta Maszlov. Az orosz diplomata egyben szót ejtett arról is, hogy Szergej Lavrov orosz külügyi tárcavezető szeptemberre tervezett látogatása Görögországban a jelenlegi helyzetben nem időszerű.

Az athéni külügyminisztérium a nap folyamán reagált azokra a Moszkvából érkező vádakra, melyek szerint a görög vezetés nem folytatott párbeszédet az orosz hatóságokkal szándékairól. A tárca szerint Athén Moszkva elé terjesztette a bizonyítékokat, amelyek alapján cselekedett. Hozzáfűzte: az orosz hatóságok „nagyon is tudatában vannak, mit csinálnak az embereik”, s úgy tűnik, „igazolni akarják ezeket a törvénytelen cselekedeteket”.

„A Görögország iránti folytonos tiszteletlenségnek véget kell vetni. Senkinek sincs joga arra, hogy beavatkozzon a görög belügyekbe” – ismertette álláspontját a görög külügyminisztérium. A tárca szerint Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábbi megnyilatkozása bizonyítja, hogy „nincs tisztában a mai világgal, amelyben az államok, függetlenül méretüktől, önállóak, s független, sokrétegű és demokratikus külpolitikát képesek folytatni”.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán válaszlépésekkel fenyegette meg Görögországot, miután Athén kiutasított orosz diplomatákat, akik Athén szerint megpróbálták aláásni a Macedónia névváltoztatásáról kötött görög-macedón megállapodást. „A mi álláspontunk az, hogy Görögország népének inkább párbeszédet kell folytatnia az orosz partnerrel, az oroszokkal, semmint eltűrnie az olyan piszkos provokációkat, mint amilyenekbe, sajnos, Athént belerángatták” – mondta sajtótájékoztatóján Zaharova. Kiemelte: a történtek beárnyékolják a kétoldalú kapcsolatokat

A Kathimerini című görög napilap július 11-én írt arról, hogy Görögország kiutasít két orosz diplomatát, két másiknak pedig megtiltja a belépést az országba a státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységük miatt. Dimítrisz Canakópulosz görög kormányszóvivő később megerősítette az orosz diplomaták kiutasítására vonatkozó döntéseket. A Reuters jelentése szerint a görög hatóságok közölték: az orosz diplomaták megpróbáltak lefizetni tisztségviselőket, és tüntetéseket is próbáltak szervezni, hogy megakadályozzák Észak-Macedónia csatlakozását NATO-hoz.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132943