Kimentése előtt két napig hánykolódott a tengeren egy kameruni nő

2018. július 19. 07:40

A menedékkérő nem volt hajlandó visszamenni Líbiába, sorsára hagyták.

Egy hajótöröttet és két halottat is kiemelt a vízből a Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet egy mentőhajója a Földközi-tengeren – adja hírül az Euronews. 

A kameruni nő már két napja sodródott a tengeren, a civil szervezet szerint pedig a líbiai parti őrség hagyta sorsára két társával együtt, mivel nem akartak visszamenni Líbiába 150 másik kimentett emberrel.

Ellentmondásosak viszont a mentés körülményei: a német RTL egy újságírónője szerint minden szakszerűen zajlott a mentés közben. Az Open Arms azonban azt állítja, szemtanúi voltak olyan esetnek is, hogy egy líbiai motorcsónakon vízbe fúlt halottak voltak. Szerinte a líbiaiak felkészületlenek, és mentési technikák helyett inkább hajlamosak erőszakot alkalmazni.

A líbiai parti őrség tagadta, hogy bárkit a sorsára hagyott volna – azt állították, a 158 fős migránscsoport minden tagját kimentették.

Egy olasz politikus, Erasmo Palazzotto szerint az RTL és az Open Arms által tapasztaltaknál két különböző esetről beszélhetünk: a német újságírónő valóban problémamentes mentést látott, de a másikban pedig magára hagyták a két nőt és egy gyermeket.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132907

Ajánljuk még a témában