Sokat javult a fiatalok foglalkoztatottsági mutatója

2018. július 17. 07:18

Négy százalékkal nagyobb a fiatalok foglalkoztatottsága Magyarországon, mint az uniós átlag – írja a Magyar Idők.

Néhány év alatt sokat javult a fiatal oklevelesek foglalkoztatottsági mutatója Magyarországon – olvasható a Magyar Idők keddi kiadásában.

A lap az Európai Unió statisztikai hivatalának legfrissebb adatait ismertetve arról ír, hogy Magyarországon az uniós átlagnál több mint négy százalékkal nagyobb – hozzávetőleg 85 százalék – azoknak a 20 és 34 év közötti fiataloknak az aránya, akik a diploma vagy a középfokú szakképzés megszerzését követően tartósan el tudnak helyezkedni.

A régióban Csehországban a legmagasabb a 20-34 évesek foglalkoztatottsági mutatója, megközelítőleg 90 százalék, utána következik Magyarország, majd Lengyelország. A pályakezdők helyzete a mediterrán országokban a legrosszabb, Görögországban a szóban forgó korosztály alig több mint 50 százaléka jutott álláshoz azok közül, akik 2014 és 2016 között kapták kézhez közép- vagy felsőfokú bizonyítványukat.

Az uniós statisztikai hivatal megállapította: az EU-tagállamok átlagában még mindig a diplomásoknak vannak a legjobb esélyeik a munkaerőpiacon. Az adatok szerint tavaly a felsőfokú végzettségűek 85, a középfokú végzettséggel rendelkezők 77, míg az általános iskolát befejező pályakezdők 64 százaléka talált tartósan állást.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132754