Futballnemzetek Európája

2018. július 13. 07:57

Szőcs László
Magyar Idők

Álmomban megnéztem mindkét vb-elődöntőt. Nem a mostanit, hanem már a 2034-est.

„Álmomban megnéztem mindkét vb-elődöntőt. Nem a mostanit, hanem már a 2034-est. Az egyiken az Európai Unió A válogatottja játszott a B csapattal, és 1:0-ra meg is verte. A gólt történetesen egy francia játékos fejelte. A másikon az EU C csapata a D jelzésű tizeneggyel mérkőzött meg. A 2:1 arányban győztes alakulat góljait egy angol és horvát játékos, míg a vesztesét szintén egy horvát szerezte.

A nemzeteket ugyanis a kiírás szerint egy tollvonással megszüntették, az európai játékosokat randomizáltan osztották csapatokba. A meccsek előtt himnusz gyanánt Beethoven Örömódáját játszották el, mégpedig mindkét alkalommal kétszer. Elvégre a hagyomány kötelez! – ezt még az újszülött is tudja.

Minden játékos angolul énekelte a szöveget. A szurkolók az EU kék alapon körbe sokcsillagos zászlóját lengették, a gyerekekre ugyanezt pingálta az arcfestő. Ám a drukkerek mérsékelten voltak lelkesek: kedvenc csapatuk, az unió így is, úgy is győztes volt. A történelem győztese. Nem lehetett másként.

Majd álmomból visszasüppedtem 2018-ba. »Örömünnep kezdődött Párizsban azt követően, hogy a francia válogatott bejutott a döntőbe«, olvasom a szerkesztőségbe beérve. A Belgium elleni 1-0-s francia siker után több ezer mámoros szurkoló lepte el a Champs-­Élysées párizsi sugárutat, a Marseillaise-t énekelve. Brüsszelben a francia győzelemnek adózva – és egy elvesztett fogadás után – a Tous Ensemble francia futballhimnuszt játszotta le a metróban a belga főváros közlekedési vállalata. A szerdai elődöntőben győztes horvátok – egy háborúban felcseperedett, alig 27 éves, négymilliós ország polgárai – tomboltak tegnapra virradóra. Százezrek lepték el a tereket. »Nincs atombombánk, de atomerős játékosaink vannak«, lelkendeztek a lapok. A vesztesek, az angolok még érdekesebben reagáltak. A válogatott egységbe terelte az országot: a lelkes, fiatal csapat felpezsdítette Anglia lelkét, és végre nyújtott valami pozitívumot, ami köré az ország felsorakozhatott – írta a The Daily Telegraph. (...)

A nemzetek meg, köszönik, jól vannak.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132560