Horvát foci, magyar foci: már ennek is Orbán az oka?

2018. július 12. 11:10
Gazdasági és politikai megfontolások helyett amit el lehetne tanulni a horvátokról, az a lélekjelenlét.

A korrupciót okolja Hadházy Ákos azért, hogy míg a horvát válogatott világbajnoki döntőt játszik, addig a magyar válogatott sehol sincs. Facebook-szerte beindultak a vulgárelemzések, amelyek azt latolgatják, a létszámban a magyarhoz képest fele akkora, huszonöt éve még háborúzó, gazdaságilag nagyjából velünk egy szinten lévő déli szomszéd nemzet, akivel a magyarok amúgy mindig (de a rendszerváltás óta biztosan) szimpatizáltak, és akivel lehúztunk nyolcszáz évet egy perszonálunióban, miért ennyivel jobbak fociban nálunk. 

És hirtelen mindenki közgazdász meg politológus és sportszakértő lesz, kiderül, hogy a magyar gazdaság így, a magyar gazdaság úgy, az ok a korrupció, a stadionépítés, miegymás.

Majd nagyjából kiderül, hogy ennek Orbán Viktor, a Fidesz meg a jobboldal az oka.

Mintha a magyar foci válsága 2010-ben kezdődött volna, nem már a rendszerváltás előtt.

A horvátoknál egyébként az a hangulat uralkodik, dacára annak, hogy nagyjából ugyanazon az életszínvonalon élnek, mint mi vagy a térség több más állama, hogy mindenhol jobb Horvátországhoz képest.

Nos, a horvát játékosok nagy nyugati csapatokban játszanak, a jugoszláv foci pedig mindig erős volt. Kis túlzással még a délszláv háború is egy horvát-szerb meccsen robbant ki. A horvát foci jó volt a kilencvenes években is, emlékezzünk csak 1998-ra.

Még az is lehet, hogy a szörnyű háború áttételesen hozzájárult a horvát lélekjelenléthez, ami a vb-s meccseken is megnyilvánult, hiszen történelmi léptékkel mérve a háború tegnap volt, lélektani hatásai még komolyan jelen vannak a háborúzó felek társadalmaiban. A negatív hatások mellett pedig ennek lehet hatása a nemzeti érzésre, a dacra, a „csakazértis”-re. De lehet, hogy már ezzel is túlelemeztem. 

A horvátok egyszerűen jók maradtak fociban Jugoszlávia szétesése után is. Az okokat nem stadionokban, korrupcióban meg a gazdaságban kell keresni. Örök hiba mindenek origóját a gazdaságra visszavezetni.

A horvát foci egyszerűen jó, a magyarok meg elcseszték.

Az okokat inkább sportszakmai elemzésekben kellene keresni, leginkább pedig a jövőre kellene koncentrálni. És fel kellene mélységében térképezni a horvát focivilág működését.

Semmi sem tart örökké, minden futballnemzet életében vannak sikeres időszakok és hullámvölgyek. Reméljük, a magyarokéban az előző harminc év egy hosszú, mély hullámvölgy. De nem végzetszerű, nem kell örökké így maradnia, ki lehet mászni belőle. 

Gazdasági és politikai megfontolások helyett, első ránézésre, amit el lehetne tanulni a horvátokról, az a lélekjelenlét. 

Hajrá, Horvátország!

Összesen 187 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valóban. A "demokratikus" és "európai" "elemzők" tartózkodnak az olyan "nacionalista", hovatovább "fasiszta" tényezők emlegetésétől, mint küzdőszellem, lélekjelenlét, a nemzeti zászlóért való hajtás, a nemzeti identitás mint motiváció. Helyettük - materiális világképükhöz híven - kizárólag anyagi okokra, továbbá a kedvenc vesszőparipájukra, a bizonyíthatatlan, de legalábbis bizonyítatlan "korrupcióra" hivatkoznak (amit egyébként máskor pejoratívan a "balkáni" jelzővel illetnek, kivéve persze most...).

Az ő "elemzésüket" kölcsönözve, a németeknek nem tett jót e merkeli Wilkommenskultur, a hollandoknál a legális fűhasználat lehet a kudarc oka, a norvégoknál a keresztény szimbólumok használatának tilalma, a spanyoloknál a migránshajók befogadása, az olaszoknál a migránshajók kitiltása, az amerikaiaknál pedig a trumpi provincializmus.

Korrekt. Persze, hogy nem Orbán az oka, de hogy Orbán IS kudarcot vallott, pedig TÖBBET költött focira, mint az elődei, az egyértelműen látszik.

Szóval nem Orbán az oka, de nem is Orbán jelenti a megoldást.

A horvát futball is korrupt, mint állat.

Elég csak megemlíteni Modric (laikusok kedvéért, a horvát csapatkapitány) nevelő klubja, a Dinamo Zagreb elleni pert, amely súlyos korrupciós ügyekbe keveredett, és ahol magát Modric-ot is elővették hamis tanúzás miatt.

Sokkal mélyebb itt a probléma, mint hogy Orbán patás így meg úgy, habár kétségkívül Orbánék nem segítenek a helyzeten, ezért jár nekik a kritika.

Nem volt szerencsém olvasni az említett úr művét. Koincidencia ez.

Kiváló csapat, megbízható teljesítménnyel.

Elég csak megnézni egy magyar játékos mozgását, és reakcióidejét a pályán, majd a mérkőzés után az interjúját, hogy sejtsük mi a probléma.

Magyar futball = belterjes selejt.

a horvát eredménynek semmi köze orbánhoz.

a magyar kudarcoknak az inkompetencia az oka.
az inkompetenciának meg a kontraszelekció és a belterjesség az oka. hogy nem a teljesítmény számít, hanem a lojalitás.
ez pedig korrupció. önmagában is az, de az állami korrupciónak is lecsapódása.

ma magyarországon az államhoz kicsit is kötődő (közpénzt kapó) területeken nem a teljesítmény számít, hanem hogy mennyire lojális valaki orbán viktorhoz.

ja, furcsák az emberek
már a magyar foci kapcsán is OV ugrik be nekik
pedig ugye OV meg a foci...

trombitás, böszörményi, szilvay...a mandiner újdonsült nagyágyúi
többek közt miattatok is ilyen az ország, ilyen a magyar foci
ahogy bayer zsolt írta nemrég a németek kiesése kapcsán, hogy a német csapatban 11 merkel focizik, a magyarban meg...(ja, erről már nem írt) ---csak arról, hogy ennek a világbajnokságnak az európai foci a nagy vesztese
tényleg ezt írta---elolvasható ingyenesen minden kormányablak iroda várakozójában --a magyar pitypangban vagy mi is a kerényi gründolt lap neve

csupa migráns a francia, belga, angol, svájci...csapatokban
a horvátoknál meg egy sem
hát a magyar csapatoknál?!

Na jó, azért légy reális! Ha most Magyarország tartana ott, ahol a horvátok, Orbán félisten lenne. Nem hiszem, hogy ellenére volna. Viszont hogy kudarcot vallott, amit eddig kitalált, az nyilvánvaló. Az is világos, hogy azért, mert lényegében nem röpült senki a korábbi kudarcok felelőseiből, sőt haszonélvezőiből.

Hát, én se így, se úgy. Szerettem viszont a Marseille-ben zajló meccseket nézni, amíg ott voltunk az EB-n. Ha tartósan volnánk képesek erre, megnézném a magyar meccseket is, akármilyen stadionban.

Ha nem megy a kupleráj, nem a bútorokat kell kicserélni, hanem a kurvákat.

A kézilabdába már nincs hova önteni a pénzt.
A Győr Európa egyik legtehetősebb női kézilabdacsapata, dúskálnak a pénzben, bárkit megvesznek (magyar játékos csak a padra fér fel mutatóban), ugyanez igaz a Veszprémre is férfi oldalról, de nem csak ennél a két klubnál mozognak elképesztő pénzek, jönnek a többiek is, oda is ömlik a lóvé.

Az egykor szebb napokat megélt magyar kézilabdát épp az ész nélkül belepumpált pénz vágja haza ebben a pillanatban.

Furcsa mód a pénz a magyar sport halála....

Akkor már inkább megyei meccseket sör mellett egy faluban. Azt minden további nélkül, és lelkesen drukkolok. De ezek a túlfieztett senkik zéró teljesítménnyel, róluk csak annyit érzek, hogy palira vesznek.

Amikor a csapatba belefér a helyi polgármester, a kamionsofőr, és még a cigánysor főbikája is, az korrekt, hajrá!

A vízilabda komolytalan, körülbelül 10 nemzet űzi profi szinten és annyi, ezzel szemben a labdarúgás néhány angolszász országon kívül mindenhol prioritást élvez.

A rendszerváltás óta eltelt 37 év, az idő alatt a belgák már kétszer támasztották fel halottaikból a belga futballt....mi meg még mindig 86-al búslakodunk, és Puskással vigasztaljuk magunkat.

A labdarúgás a legösszetettebb sportág a világon.
Ebből következik, hogy az élet törvényei itt a leg- naprakészebbek.
Ebből következik, hogy a pozitív beállítódást jutalmazza.
Ebből következik, hogy az őszinte futball jó eséllyel pályázik a győztes pozícióra.
Ám: az őszinteség nem csupán pozitív érzésekkel írható le. Lehet őszinte egy bankrablás, erőszak estébé.
A horvátok: nacionalizmus/patriotizmus+profi szemlélet.
Mindkettő abból a fajtából, ami nemes, szerény, nem tolakodó, sőt: a futballhoz a legközelebb áll az összes résztvevő közül+ a dél-amerikaiak, akik azonban túl hevesek, kevésbé higgadtak.
A brazilok is őszinte focit játszanak, mégis kiestek, akkor... mit ér ez az eszmefuttatás?
A brazilok őszintesége sokszor egoista jeleket mutat, pl. nincs passz időben, ami a tiszteletlenség jele a társak felé..., azaz van benne negatív őszinteség.
A horvátok őszintesége - egyelőre - a legegészségesebb a VB csapatai között.
A franciák?
Ők kiszámítógépezték a paramétereket, hol kell és milyen intenzitással - többnyire 100%-kal - letámadni az ellenfelet, a pálya mely részén a legelőnyösebb a labdaszerzés, amely Mbappéval összekötve a leghatékonyabb és így tovább...
Full fizikai adottságok és ennyi.

Itthon kellene megoldani.
Minden 10 ezer lakosra egy egyesületet - A VÁROSOKBAN.
A 10 ezres városokban- minimum kettőt.
Itt van pl. Nyíregyháza:
jó ismerősöm mondja: a 70-es évekig a városban 6-7 klub foglalkozott - csak labdarúgással.
Voltak más klubok, más sportágakkal.
A 70-es években az elvtársak feltalálták, hogy nagy, reprezentatív klubokat kell létrehozni, szoc. mintára: minél nagyobb valami, annál nagyobb a ... vízfej, de ők úgy indokolták: a siker, mert a forrásokat úgymond koncentrálva, össze lehet vonni...
Azóza egy, EGY, azaz, EGYETLEN EGY SPORTTEGYESÜLET MŰKÖDIK EGY 120 EZRES - magyar viszonylatban, nagyvárosban, a Spartacus.
Amiből, 45 éves összevonás után, összesen egyetlen játékos került a válogatotthoz közel.
Miközben a Nyírsuli és ilyen baromság nevű akadémiája kontraszelektált "edzőkkel" ontja a semmilyen futballtudást el nem érő "tehetségeket".
45 év alatt tönkretettek legalább egy világklasszist, 2-3 közép-európai klasszist, és legalább két tucat magyar - jó - válogatott játékost.
Ehyelyett utcára küldtek legalább évente 20-30, 45 év alatt minimum 1500 hasznavehetetlen fiatalembert, akik 8 évsen még őszintén hitték: világbajnoki döntőben játszhatnak, ha a Szpari felneveli őket!
Mindezért busásan megfizették egymást, és tiszteletet harcoltak ki maguknak, hiszen ők a Szparinál edzők.
Zárójel bezárva.
Folyt.: ez a sok kisklub, amelyek a mamutok helyén jönnek létre, biztosítaná a konkurenciaharcot, helyben, minden településen, kiválasztaná a tehetségeket, edző, vezető, játékos szinten.
Mert ma, ha valaki beöltözik tetőtől talpig Adidasba, a nyakába, csuklójára aranyat függeszt és azt mondja: edző itt és itt - ahol semmiféle eredmény egyébként nem létezik - ettől ő a 100-as égő a magyar ugar foglalatában...
Csak annyi kellene: a fejkvótát egyenlően ossza el az állam a minden létrejövő miniegyesületnél.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2018. július 12. 14:33

A képhez tartozik: az edzők, klubok az iskoláktól nagyrészt használhatatlan, motiválhatatlan gyermekanyagot kapnak.
Nincs hazafias oktatás, patrióta nevelés, a tudás tisztelete ismeretlen.
Ellenkezőleg: a menő az, aki minél kevesebbet ad ki magából az edzéseken, viszont a diszkóban bajnok.
Így a kör többszörösen bezárul.

"A francia csapat fekete és arab származású focistái is"

Emlékeztető:
2011.05.:
"Azzal még kevesen foglalkoztak, amikor a szélsőjobboldali politikus, Jean-Marie Le Pen arra panaszkodott, hogy a válogatottban túl sok a fekete futballista, de az jelzés értékű volt, amikor a szocialista Georges Freche-t 2007-ben hasonló megnyilvánulás miatt zárták ki a pártjából.

... hatalmas botrányt keltett a múlt héten az egyik francia honlap, a Mediapart beszámolója, amely azzal vádolta a Francia Labdarúgó-szövetséget (FFF), hogy egy tavaly novemberi megbeszélésen felvetette: korlátozni kellene a fekete és arab fiatalok létszámát az utánpótlás-központokban.

ww.origo.hu/sport/futball/20110504-sajat-erdekeit-akarta-vedeni-a-rasszizmussal-vadolt-francia-futballszovetseg.html

Georges Freche 2007-es ügye:
https://www.lemonde.fr/societe/article/2007/01/27/georges-freche-a-ete-exclu-du-parti-socialiste_860675_3224.html

Ezek a horvát játékosok háborúban, az elől menekülve nőttek fel. Látszatra lehet nem de kőkemény harcosok a tehetségük mellé. Nem véletlen vannak nekik és a szerbeknek is világverő és világelső focistáik, teniszezőik, kosarasaik és még sorolhatnám.

Itthon sok régi sikerportág tönkre lett téve, szét lett züllesztve, lelopva a focitól a tenisziig. Van amiben születtek világszintű tehetségeink, mondjuk úszás és kézi de van ahol nincs jó generáció, sem utánpótlás ezer éve. Remélem majd lesznek, idővel.

Meg azért azt is vegyétek észre, hogy Horvátország csak a tegnapi meccsen több gólt kapott, mint Magyarország az egész VB alatt!

"Mintha a magyar foci válsága 2010-ben kezdődött volna, nem már a rendszerváltás előtt."

A jelenben ontottuk ezen pénznyelő irányba a forint tízmilliárdokat, miközben fontosabb problémái is voltak az országnak. A foci világának adóforintokkal való támogatását más ütemezés mellett kellett volna és kellene végezni. A jelenben amit felmutathatunk, élfocistáink fizetése messze meghaladja a magyar átlagot, a felújított és új stadionok alig látnak nézőt, miközben adott társadalmi problémáink, amelyek a hétköznapok és tömegek problémai egyben, örülnének minden támogatásnak.

Válaszok:
hhonor | 2018. július 14. 18:48

A horvát eredmények arra mutatnak rá, hogy a siker ízéért nem azon összetevők felelősek elsődlegesen, amelyeket magunk elsőként helyeztünk saját serpenyőnkbe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés