Eltörölhetik Ugandában a népszerűtlen „Facebook-adót”

2018. július 12. 09:17

Napi 15 forintot kéne fizetniük az ugandaiaknak a közösségi média használatáért, ám a júliusban életbe lépett törvény ellen erőszakos tüntetések indultak.

Az Ugandában az elmúlt napokban történt erőszakos tüntetések következtében felülvizsgálja a kormány az országban bevezetett, vitatott „közösségi média-adót” – írja a CNN.

Ruhakana Rugunda miniszterelnök szerdán egy sajtóközleményben meglebegtette, hogy július 19-én a parlament elé vihetik az adót törlő törvénymódosítást „a nyilvánosság fenntartásai miatt”.

A többek között a közösségi média-adót is tartalmazó törvénykezést májusban fogadták el, mely illetéket vetett ki különböző online szolgáltatásokra és a mobiltelefonos átutalásokra is. A törvénykezés július 1-jétől lépett életbe, mely szerint az állampolgároknak naponta 200 ugandai shillinget (körülbelül 15 forintot) kell fizetniük a Facebook, WhatsApp, vagy épp a Twitter használatáért. 

Természetesen az adó ellen rögtön tüntetések indultak, egy helyi techcég pedig még az államot is beperelte miatta. Emellett egy petíció is nagy népszerűségre tett szert, mely az alkotmánybíróságot szólította fel, hogy a népszerűtlen adót „illegálisként és semmisként” ismerje el. Az aláírók azt panaszolják, a szerintük a szólásszabadságot és innovációt sértő törvényt a közvélemény bevonása nélkül fogadták el.

Az 1986 óta az ország élén álló Yoweri Museveni elnök saját bevallása szerint a közösségi médiában terjedő pletykák miatt nyújtotta be a törvényjavaslatot – ám egy másik honatya már úgy nyilatkozott, az adótól a kormány azt remélte, hogy azzal nem szorul majd több segélyezésre külföldi államoktól.

A szomszédos Tanzániában egyébként 930 dollárnak megfelelő illetéket vetettek ki a bloggerekre és az online tartalomgyártókra, Kenyában pedig a „kiberbűncselekményekkel” venné fel a harcot a helyi kormány azzal, hogy kriminalizálta a „fake news” terjesztését.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132510