Palkovics szisztematikusan zilálja szét a hazai tudományos életet?

2018. július 12. 07:18

Diószegi-Horváth Nóra
Mérce.hu

Innováció ugyanis nem létezik tudás, illetve kutatás nélkül.

„Innováció ugyanis nem létezik tudás, illetve az annak megalapozását szolgáló kutatás nélkül. Az NKFIH küldetése és közfeladatai közt (a 2014. évi, a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény értelmében) egyébként szintén kiemelt helyet foglalt el a kutatás-fejlesztés támogatása és finanszírozása, hiszen enélkül azok az innovációk sem valósulhatnak meg, amelyek versenyképessé tennék Magyarországot – még Palkovics László szerint is. Palkovics annyit már belengetett, hogy külön létrehoznának egy Kutatási Alapot – ami teljesen különállóan működne, többet nem tudunk róla.

Lehetetlen persze átlátni, hogy az új minisztérium pontosan milyen irányba tart. Palkovicsról oktatási államtitkárként nagyjából annyit lehetett elmondani, hogy a tudásalapú, 21. századi követelményeknek megfelelő oktatás felé mozdulás helyett inkább a felesleges tudással túlterhelt gyerekeket az egyébként romokban lévő szakképzés felé terelő (és így leginkább nekik az olcsó, betanított munkás életpályát kínáló irányvonalat bebetonozó), érdemi egyeztetések lefolytatására nem nyitott, a szakmai kritikát élből lesöprő vezető szerepét töltötte be.

A miniszterként megtett első lépései (és az ezt keretező egyéb kormányközeli megnyilvánulások) alapján jelenleg a hazai tudományos élet sem lehet nyugodt. Az MTA, és ezen belül egyes kutatási irányok sorsa végletesen bizonytalan. A finanszírozás központosítása szintén aggodalomra adhat okot. Palkovics szerint a Nemzeti Innovációs Hivatal a jövőben elsősorban az innovációval foglalkozik majd; de hogy a kutatásra-fejlesztésre honnan és mennyi pénzt áldoznak majd, ki bólint rá ezekre a támogatásokra, és milyen szempontok alapján – erről egyelőre nem esik szó. Sajtóértesülések szerint csupán egy dolgot szögezhetünk le: Palkovics »eltökélt, jön az új modell.«

Ezek persze csak nyilatkozatok, amelyekből ki tudja, mi valósul meg, és főleg mikor. De azért túlzott optimizmusra nincs okunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132497

Ajánljuk még a témában