Merénylet végzett a szír kormányerők több tagjával

2018. július 10. 21:30

Egy dzsihadista szervezet merényletében a szíriai kormányerők 14 embere halt meg kedden Délnyugat-Szíriában – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja.

A szíriai kormányerők legkevesebb 14 tagja életét vesztette kedden a Hálid ibn al-Valíd Hadserege nevű dzsihadista szervezet merényletében Deraa délnyugat-szíriai tartomány területén – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet. A dzsihadisták robbanószerrel megpakolt autóval követték el a merényletet Zajzún helységben, amelyet az elmúlt 36 órában foglaltak el tőlük a kormányerők.

A szíriai hadsereg és szövetségesei hétfőn öt év után először megközelítették a Hálid ibn al-Valíd Hadserege ellenőrizte területeket, és jelenleg erősítésre várnak, hogy megindítsák a támadást a dzsihadisták ellen. Az Iszlám Állam-csatlós szervezet Deraa tartomány területének körülbelül hét százalékát tartja ellenőrzése alatt.

A nagy-britanniai székhelyű OSDH keddi tájékoztatása szerint a dzsihadisták már nem engedik tovább azokat a civileket, akik a Hálid ibn al-Valíd Hadserege uralta területen keresztül akartak eljutni az Izrael által megszállt Golán-fennsíkra, amely délkeleten határos a radikálisok ellenőrizte területtel. A szélsőséges iszlamisták uralma alatt álló területen mintegy tízezer menekült tartózkodik, ők a kormányerők támadásától tartva menekültek el Deraa tartománybeli otthonukból.

A dzsihadisták korábban nem akadályozták meg, hogy Izrael felé folytassák útjukat a civilek, akik közül mintegy tízezren elhagyták a Hálid ibn al-Valíd Hadserege uralta területeket a Golán-fennsík irányába menekülve. A Deraával szomszédos el-Kuneitra tartomány felé is sokan vették útjukat. Az elmenekült családok némelyike nagyon nehéz humanitárius körülmények között kénytelen tengődni az élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt. Eközben heves összecsapások törtek ki a dzsihadisták, valamint a lázadó és iszlamista frakciók között a Zajzúntól északra található két településen, Haitban és Szahm al-Dzsaulánban. Egyelőre nem ismeretes a harcok oka, sem az, hogy az összecsapások követeltek-e emberéleteket. A kormányerők a tartomány területének több mint 80 százalékát tartják már ellenőrzésük alatt.

Az OSDH egyik legutóbbi összesítése szerint legkevesebb 162 civil, köztük 32 gyerek és 33 nő vesztette életét a tartományban a kormányerők offenzívájának június 19-i kezdete óta.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132416

Ajánljuk még a témában