Orbán és Magyarország nem antiszemita

2018. július 9. 15:55

David P. Goldman
First Things

Orbán nem radikális; hanem ellenkezőleg, egy régimódi kereszténydemokrata.

„Egy Brezsnyev idejéből származó viccben azt kérdezik, bűncselekmény-e megkérdezni, hogy a párttitkár idióta-e. A válasz igen volt, mivel ez államtitok. Azok számára, akiknek hiányzik a szovjet humor, most Emmanuel Macron francia elnök szolgált némi vigasszal, amikor kirúgta Franciaország budapesti nagykövetét, amiért az egy magánfeljegyzésben megjegyezte, hogy Magyarország nem antiszemita. Nyilvánvaló, hogy ez francia államtitok. (…)

Orbán nem radikális; hanem ellenkezőleg, egy régimódi kereszténydemokrata. Tavaly májusban egy egyórás interjúban a hivatalában Helmuth Kohl volt német kancellárt említette, mint az európai politikus követendő modellje (Kohl ellenezte Merkel nyitottajtós politikáját, ami a muszlim bevándorlókat illeti).  Azt állítani, hogy Orbán antiszemita, felháborítóan téves. Magyarország Izrael kevés barátjának egyike a világpolitikában. A csehekkel és az osztrákokkal együtt a magyarok vétózták meg, hogy az európai közösség elítélje az Egyesült Államokat, amiért az Jeruzsálembe költöztette a nagykövetségét. És a magyar kormányfő Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közeli barátja húsz éve.

Orbán ajtaja nyitva áll Budapest zsidó vezetői előtt, és a város legfontosabb rabbijai nekem azt mondták, hogy Orbán a zsidó közösség jóbarátja. Budapest a zsidó vállalkozók célpontja jó infrastruktúrája és alacsony árai miatt. Részt vettem egy sabbath-estén egy budapesti zsinagógában kétszáz vendéggel, akiknek a fele izraeli volt.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132333