LMBT-jogokért hirdet küzdelmet a brit kormány

2018. július 4. 13:22
Többek közt ígéretet tettek a homoszexuálisokat „kigyógyító” kezelések betiltására.

A brit kormány ígéretet tett a homoszexuálisokat „kigyógyító” kezelések betiltására és a melegek helyzetének javítására, miután egy országos felmérésből kiderült, hogy az LMBT-közösség tagjai közül nagyon sokan szembesülnek előítéletekkel és diszkriminációval.

Theresa May kormányfő elmondta kedden, hogy egy 75 pontból álló tervezeten dolgoznak, amellyel meg akarják szüntetni az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) közösség tagjait érő „súlyos igazságtalanságokat”, amelyekre egy 108 ezer ember részvételével készült nagyszabású felmérés világított rá. „Megdöbbentett, hogy milyen sok válaszadó mondta, hogy nem meri vállalni szexuális irányultságát” – jelentette ki May, hozzátéve: soha senkinek nem volna szabad úgy éreznie, hogy el kell titkolnia nemi identitását vagy azt, hogy kit szeret.

Az online felmérésben résztvevők a biztonsággal, egészséggel, oktatással és munkával kapcsolatos tapasztalataikról számoltak be. A válaszadók több mint kétharmada mondta, hogy nyilvánosan nem fogja meg partnere kezét, mert fél a negatív reakcióktól. Csaknem minden negyedik válaszoló állította, hogy munkahelyén a szexualitása miatt negatív reakciókat kapott.

A kormány ígéretet tett a melegeket „kigyógyító” kezelések betiltására is. A válaszadók két százaléka mondta, hogy átesett ilyen „terápián" és 5 százalék, hogy ajánlották számára a „kezelést”. Az ilyen „kezelésekben” – amelyek gyakran vallási beállítottságúak – pszichoanalízist, injekciókat és elektrosokkot is alkalmaznak. Az anglikán egyház üdvözölte a kormány szándékát, mint fogalmaztak: ez a gyakorlat „etikátlan, potenciálisan káros és nincs helye a mai világban”.

Az ENSZ júniusban jelentette be: szeretné elérni, hogy világszerte betiltsák azt az invazív terápiát, amely azon az elképzelésen alapul, hogy a homoszexualitás mentális zavar vagy valamilyen betegség. Miközben a „kezelést” már gyakorlatilag nagyon széles körben mellőzik, csak Brazíliában, Ecuadorban és Máltán tiltják a törvények – mutatott rá a Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transz- és Interszex Szövetség. „Még hosszú az út addig, hogy a teljes egyenjogúságot elérjük” – hangsúlyozta Ruth Hunt, a Stonewall LMBT jogi csoport vezetője.

A kormány akcióterve részeként egy LMBT egészségügyi tanácsadót nevez ki, és 4,5 millió fontot (1,7 milliárd forintot) különít el számos kezdeményezés megvalósítására, köztük az iskolai homofób zaklatások megfelelő kezelésére. A kabinet jelezte, hogy együttműködik a rendőrséggel is a melegek elleni gyűlöletcselekményekkel szembeni fellépés javítására, mivel a válaszadók 40 százaléka állította, hogy már volt része ilyen incidensben. „Ebben az országban mindenkinek biztonságban és jól kell éreznie magát a bőrében, és azt szeretnie, akit szeret, előítéletek és félem nélkül” – szögezte le Penny Mordaunt, a nők és az egyenjogúság kérdéseivel foglalkozó brit tárca vezetője.

(MTI)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tehát egy homoszexuálisból már nem lehet heterót csinálni, ugyanakkor egy gyerekből, legyen az fiú vagy lány, még bármi lehet, csak a szülők elborult elméjétől függ a "végeredmény".

"...jelentette ki May, hozzátéve: soha senkinek nem volna szabad úgy éreznie, hogy el kell titkolnia nemi identitását vagy azt, hogy kit szeret."

Pedofiloknak sem? Nem arról beszélek, hogy aki gyereket molesztál, az BTK vagy sem, hanem hogy cél-e az, hogy akár a pedofil is nyilvánosan beismerhesse a szexuális irányultságát, és a többségnek ezt el kell fogadnia.

Egyáltalán hogyan zajlik ez? Hogy hűtik le a melegeket? Meztelen nőket mutogatnak nekik?

Ezt nem értem. Ha valaki nem akarja, hogy "kezeljék", nem megy oda. Legfeljebb azt lehet államilag betiltani, hogy a szülők fiatalkorúakat "kezeltessenek".

Nyilvánosan pedig ne fogdossák egymás kezét és ne csókolózzanak! Az, hogy négy fal között vagy zárt közösségekben mit csinálnak nem tartozik ránk és a gyerekeinkre, de nyilvános helyen ne provokáljanak bennünket. Azért, mert a homoszexualitást a heteroszexuálisok valamilyen hibának tartják és megbotránkoztatja vagy zavarja őket, és nem akarnak erről a gyermekeiknek magyarázkodni. A testi hibás, operált emberek sem járnak nudista strandra, mert van bennük illendőség, pedig ők sem tehetnek az állapotukról és nincs is velük senkinek semmi problémája. Az emberi együttélésnek vannak lelkiismereti normái, amelyek szinte mindenkitől megkívánnak valamilyen visszafogottságot. Nem olyan nagy áldozat ez mások tiszteletben tartásáért.

A homoszexuálisok nem értenek egyet a véleményünkkel? Magukat teljesen normálisnak tartják? Joguk van hozzá, de nem erőszakolhatják másokra a véleményüket. Az együttélés érdekében kompromisszumot kell találni. Teljes egyenlőség nem lehetséges. Teljes egyenlőség semmiben nem létezik az emberi társadalomban, nem csak a homoszexuálisok és heteroszexuálisok között.

Én azért kíváncsi vagyok, hogy ez a kezelés mennyire hatásos. Ha nem lehet kinevelni belőle, akkor valószínűleg genetikai lehet.

Persze se így, se úgy nem tudom a normalitás részének tekinteni.

Nem tudom. Csak egy lábjegyzet az egészben, pedig érdekes lehet például az, hogy ez valami kényszerkezelés volt-e vagy sem, ha nem, akkor miért akarják betiltani.

Meg az sem mindegy, hogy például mennyire volt ez hatásos? Sikerült a homók egy részét átnevelni heteróvá vagy sem? Ha igen, mégis hogyan?

A Toryk megszűntek konzervatívok lenni. Nem lesz ennek jó vége. Kanadában legalább a libsik azok, akik tolják orrvérzésig a diverzifikációs érzékenyítést, de a brit konzervatívok nem tudom, minek pedáloznak ennyire a buzilobbinál. Nekik is egy Trumpra lesz szükségük, hogy észre térjenek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés