Varsói rükverc

2018. június 29. 08:48

Miklós Gábor
Népszava

Az emlékezetpolitika a hatalom eszköze uralmának megőrzésére. Ellenségeket jelöl meg és új bálványokat állít.

„Visszavonta a hét elején a lengyel parlament egy korábbi törvényét, amellyel börtönnel büntette volna azokat, akik a »lengyel nemzetet«, illetve egyes lengyeleket a második világháborús zsidóirtásban való részvétellel vádolják. (...)

Az emlékezetpolitika a hatalom eszköze uralmának megőrzésére. Ellenségeket jelöl meg és új bálványokat állít. A legendaépítés gyorsan ellepi az állami kézben lévő médiát, kötelező olvasmánnyá válik, államilag támogatott filmek, emlékművek témája lesz. A nemzet bűntelenségének (!) mítosza egyben alapul szolgál az ellenségkép kialakításához. Nem is sorolom, milyen módon teszik ezt térségünkben a lengyel jobboldali-konzervatívnak titulált kormánypárt (PiS) ideológusai és más országokban lévő eszmetársaik. A mi térségünkben a történelem kimazsolázása, kisajátítása mindig aktuálpolitikai célt szolgál. Miután a kelet-európai zsidók millióit a nácik és szövetségeseik sok évtizede elpusztították, a többségi társadalmak a mai napig képtelenek kezelni, hogy elődjeik közönyös tanúi, esetleg résztvevői voltak ennek. A nacionalista kormányok ezért készítettnek maguknak emlékezetpolitikai koncepciókat, hogy ezt a dilemmát feloldják. Irodalmi művek, dokumentumregények bukkannak fel Lengyelországban, Litvániában, Magyarországon a bűnrészességről. A reakció a szerzők elleni gyűlölethadjárat, esetleg tompa hallgatás.

A lengyel hatalom kiszámolta, nem érdemes pár mutatós nemzetgyalázási perecske miatt csinnbe menni Amerikával, vagy a velük egyébként elvbarát Netanjahu-kormánnyal. Donald Trump és az izraeli kormány meg ünnepelheti aprócska győzelmét. Ezután szabadabb lesz-e a történelmi kutatás, megjelenik-e az állami tévében, hogy a PiS által törvénybe iktatott »elátkozott katonák«, (jobboldali gerillák) zsidógyilkosságokban vettek részt, litván, vagy fehérorosz falvakat pusztítottak el? Sok ügy van itt, amit nem tisztáztak a háború után 73 évvel sem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131823

Ajánljuk még a témában