Alexisz Ciprasz

Alexisz Ciprasz: Nem csinálunk belőle gondot, ha néhányan visszatérnének Németországból

2018. június 28. 12:07

A görög miniszterelnök kész az egyezségre Merkellel a menedékkérők visszafogadására. Berlin anyagilag „ösztönözné”, hogy a frontországok bevándorlókat fogadjanak vissza.

A görög miniszterelnök hajlandó olyan megállapodást kötni Angela Merkel német kancellárral, amely megkönnyítené Németországnak a menedékkérők visszajuttatását Görögországba.

Alekszisz Ciprasz a Financial Times című londoni gazdasági napilap csütörtöki számának nyilatkozva kijelentette: ha ez segít, Athén „nem csinálna belőle gondot”, ha „néhányan” visszatérnének Németországból.

Ciprasz szerint Európa ezzel megüzenné az embercsempészeknek is, hogy szembeszáll az illegális migrációval. Hozzátette: az érvényes dublini menekültügyi szabályozási rendszerben „már nincs élet”.

A görög külügyminiszter azt mondta: hajlandó olyan külön megállapodásra is Berlinnel, amely korlátozná az Európai Unió déli határaira érkező, majd Németország felé tovább induló menekültek mozgását Európán belül.

A Financial Times által név nélkül idézett EU-diplomaták szerint Németország megkereste Olaszországot, Görögországot és összes közvetlen szomszédját hasonló kétoldalú megállapodások céljával, valamint „potenciális pénzügyi ösztönzők” ajánlatával azoknak a „frontországoknak”, amelyekre súlyos teher hárul a migráció miatt.

A brit lap egyik uniós forrása szerint Berlin segítséget ajánlott Rómának a gondokkal küszködő olasz bankrendszer „kitisztításához” a menekültek mozgását korlátozó megállapodás fejében, de az idézett illetékes közölte: kétli, hogy egy ilyen egyezség működőképes lenne. A Financial Times felidézi: Angela Merkelre „intenzív nyomás” nehezedik a koalíciós partner, a bajor CSU részéről annak érdekében, hogy Berlin vegye rá a többi uniós kormányt a más EU-országokban regisztrált menedékkérők visszajuttatásának felgyorsítására.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131781