Szijjártó: Európa érdeke, hogy Törökországban stabilitás legyen

2018. június 25. 07:47

Szijjártó szerint Magyarországnak duplán érdeke, hogy Törökországban stabilitás legyen, mivel ha ott elveszik a stabilitás, akkor az Európai Unió és Törökország migrációs megállapodásának betarthatósága is megkérdőjeleződne.

Európának és Magyarországnak is az az érdeke, hogy Törökországban stabilitás legyen, ehhez pedig a vasárnapi választás eredménye hozzájárul – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap este telefonon az MTI-nek, reagálva a török választásokra.

Szijjártó Péter azt mondta, Törökország stabilitásához olyan vezetőre van szükség, akivel meg lehet állapodni, és aki betartja a megállapodásokat.

Magyarországnak duplán érdeke, hogy Törökországban stabilitás legyen, mivel ha ott elveszik a stabilitás, akkor az Európai Unió és Törökország migrációs megállapodásának betarthatósága is megkérdőjeleződne. Ez pedig újabb illegális bevándorlási hullámmal járna, amely pillanatok alatt elérne Magyarország déli határához tekintettel arra, hogy a Nyugat-Balkánon nincsen másik védvonal – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök – az európai vezetők közül elsőként – már telefonon gratulált Erdogannak.

A választási eredmények alapján a kormány arra számít, hogy nemcsak az európai-török, hanem a kétoldalú magyar-török együttműködés is dinamikusan fejlődik majd az elkövetkező időszakban – tette hozzá a miniszter.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131560