„Nagyon sajnálom, miniszterelnök úr!” – A vazallus természetrajza

2018. június 24. 15:57

Bod Tamás
Magyar Narancs

A Nemzeti Együttműködés Rendszere függelmi háló. A szigorú hierarchia csúcsán – pontosan úgy, mint egy hűbéri rendszerben – a legfelső vezető, Orbán Viktor áll.

„»Nagyon sajnálom, miniszterelnök úr!« – rebegte Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke az áprilisi választás után az intézményébe látogató Orbán Viktor »viccelődő« felvetésére. A kormányfői tréfa a legkevésbé sem volt ártatlan: a kormányfő egy kérdésbe csomagolt állítással kérte számon rektori díszbe öltözött alattvalóján, hogy miért büntette meg őt a kampányban.

A jelenet végigfutott a neten, mi is megemlékeztünk róla, de talán túl hamar elfelejtette mindenki. Pedig ha valami, ez mindent megmutat az orbánizmus lényegéről. Az ügy előzménye, hogy a tavaszi választási kampányban Orbán minden előzetes bejelentés nélkül Komárom-Esztergom megyében egy óvodát látogatott meg, ahol kisgyermekekkel fotózkodva kampányolt, és ezzel nemcsak az adatvédelmi törvényt sértette meg, hanem a közoktatásról szólót is. Az NVB megállapította a jogsértést, emellett eltiltotta a miniszterelnököt a további jogszabálysértésektől, egyben 345 ezer forint pénzbírságot szabott ki. Ami, ha igaznak fogadjuk el Orbán Viktor vagyonnyilatkozatát, igen jelentős összeg neki, mert megtakarításainak 35 százalékát teszi ki.

Valamivel később a Nemzeti Választási Bizottság arról tanácskozott, hogy jogszabálysértés történt-e, amikor a Tv2 műsorvezetői arról beszéltek a kampányban a csatorna adásában, miért szavaznak Orbánra. Patyi hozzászólásában elmondta, hogy megítélése szerint mindez belefér a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeibe, ugyanis nem minden hír, tudósítás és információ esetén kell önmagában a kiegyensúlyozottságot vizsgálni. Mindezt a bizottság többsége másképpen látta, így megállapította a jogszabálysértést. Erre – némi keserűséggel a hangjában, visszaidézve Orbán Viktor korholását – azt mondta, hogy tőle bírságolhatnak, de majd úgy fog bevonulni a történelembe, mint bírságkirály.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere függelmi háló. A szigorú hierarchia csúcsán – pontosan úgy, mint egy hűbéri rendszerben – a legfelső vezető, Orbán Viktor áll. Tóth Károly korábbi MSZP-s politikus, a nemzetbiztonsági bizottság egykori tagja terminológiáját átvéve: ebben a rendszerben Orbánon kívül két ember van, aki nincs függelmi helyzetben a hűbérúrtól. Kövér László, »a Fidesz élő lelkiismerete« (jelentsen ez bármit is) és Pintér Sándor belügyminiszter, a nagy titkok tudója, akire a kormányfőnek nagy szüksége van. Mindenki más emberi, szakmai, politikai és egzisztenciális értelemben súlyosan kiszolgáltatott helyzetben van Orbánnal szemben. Bármikor, bárki, bármi miatt kieshet a legfőbb hűbérúr kegyeiből, és a selyemzsinórral nem feltétlenül jár együtt indokolás is. ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131546