Az Európa Tanács szakértői bírálták a lengyel igazságügyi reformot

2018. június 22. 17:46

A testület aggodalmát fejezte ki az országos igazságszolgáltatási tanács feletti túlzott politikai befolyás, valamint amiatt, hogy az igazságügyi reform értelmében július elején kényszernyugdíjaznák a legfelsőbb bíróság minden harmadik jelenlegi tagját.

A lengyel bíróságok függetlenségének meggyengítése a korrupció elleni küzdelem hatékonyságának csökkenését is maga után vonja – figyelmeztetett pénteken az Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja (GRECO).

Jelentésében a testület többek között aggodalmát fejezte ki az országos igazságszolgáltatási tanács feletti túlzott politikai befolyás, valamint amiatt, hogy az igazságügyi reform értelmében július elején kényszernyugdíjaznák a legfelsőbb bíróság minden harmadik jelenlegi tagját. A GRECO szerint Lengyelország nem tesz eleget az Európa Tanács korrupcióellenes normáinak, minthogy az elfogadott és tervezett reformok súlyos aggályokat vetnek fel a bírói függetlenséggel és a jogállamisági elvekkel kapcsolatban.

Ténylegesen független igazságszolgáltatás nélkül nem lehetséges hatékonyan felvenni a harcot a korrupcióval. Felszólítom a lengyel hatóságokat, hogy mihamarabb hajtsák végre a GRECO ajánlásait. Ez Lengyelországnak, a lengyel állampolgároknak, illetve Európa egészének is érdeke” – mondta Marin Mrcela, a csoport elnöke. Az utóbbi időben számos bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért sokak szerint csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Varsó szerint azonban a vonatkozó törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság alapelveinek. 

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt decemberben megindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig nem alkalmazott eljárás előkészítését Lengyelországgal szemben.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131485