Nikki Haley

Nikki Haley: A civilek nem konstruktívak

2018. június 21. 09:27

Jogvédő civilszervezetek támogatását hiányolja az amerikai ENSZ-nagykövet.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet azzal vádolt meg csütörtökön több nem kormányzati jogvédő szervezetet, hogy Washington részben miattuk, „nem konstruktív” szerepük miatt lépett ki a világszervezet Emberi Jogi Tanácsából.

Haley levélben fordult több nem kormányzati szervezethez, amelyeknek a szemére vetette, hogy korábban nem támogatták az Emberi Jogi Tanácsban Washington erőfeszítéseit, hogy kivonják Izraelt a testület munkájának fókuszából. „Tudniuk kell: azzal, hogy akadályozni próbálták az egyeztetéseket, és alá akartak ásni egy amerikai támogatású reformot, Önök is hozzájárultak ahhoz, hogy Washington úgy döntött, távozik az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából” – írta Nikki Haley levelében, amelynek másolata az AFP francia hírügynökség birtokába jutott. „Oroszország és Kína oldalára álltak az Egyesült Államokkal szemben egy kulcsfontosságú emberi jogi kérdésben” – tette még hozzá.

Kenneth Roth, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet igazgatója közleményében határozottan visszautasította az amerikai ENSZ-nagykövet vádjait. „Amikor valaki másokat okol a saját hibáiért, az a súlyos visszaéléseket elkövető vezetők bevett napi gyakorlatát idézi” – vágott vissza a HRW vezetője. „Nikki Haley arról lett híres, hogy korábban azzal fenyegetőzött, közzéteszi azoknak az országoknak a nevét, akik nem Washingtont támogatják az ENSZ-ben. Soha nem hittük volna, hogy erre a listára független jogvédő szervezeteket is feltesz majd” – tette hozzá.

Nikki Haley szerdán jelentette be Washingtonban, hogy az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, mert úgy véli, a testület munkáját nem az emberi jogok helyzete, hanem politikai megfontolások motiválják. Washington szerint a szervezet "aránytalan mértékben" foglalkozik Izraellel, és folyamatosan elfogult Izraellel szemben.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131396