Ferenc pápa Genfbe látogatott a keresztény felekezetek egységének előmozdítása érdekében

2018. június 21. 12:44

Az Egyházak Világtanácsának ülésén vett részt a pápa.

A keresztény felekezetek egységének és a protestáns és ortodox keresztény egyházakkal folytatott párbeszédnek az előmozdítása érdekében Genfbe látogatott csütörtökön Ferenc pápa az Egyházak Világtanácsának (WCC) ülésére.

Úton Genf felé a katolikus egyházfő azt mondta a repülőgépe fedélzetén, hogy ezzel az utazással az említett egység irányába tesznek lépéseket. A genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának 348 tagja van, a szervezet mintegy 500 millió hívőt - protestáns, anglikán, ortodox, ókatolikus és egyéb egyházi közösségeket – tömörít a világ több mint 110 országából. A római katolikus egyház nem tagja az idén hetvenéves világtanácsnak.

Olav Fykse Tveit, a WCC elnöke úgy nyilatkozott: a katolikus egyházfő látogatása mérföldkőnek számít a keresztény egység megteremtésére tett erőfeszítések történetében. Érkezése reményt jelent, amely azt mutatja, hogy még a legmélyebb konfliktusokat is meg lehet haladni párbeszéd útján.

Ferenc pápát Alain Berset svájci államfő fogadta a genfi repülőtéren. Egy svájci katonai zenekar argentin tangót játszott az argentin születésű katolikus egyházfő tiszteletére.

A kálvinizmus központjában tett egynapos látogatása során Ferenc pápa részt vesz a WCC ülésén tartandó ökumenikus imán, amelyen jelen lesz egy női metodista püspök is. A pápa később francia és latin nyelvű misét celebrál a genfi Palexpo konferenciaközpontban mintegy 40 ezer ember előtt.

A katolikus egyházfő pápaságának egyik legfontosabb céljaként emlegeti a keresztény felekezetek közötti összhang és a párbeszéd elősegítését. Ezt az elköteleződését erősíti, hogy szerte a világon esnek áldozatul keresztények különböző erőszakos támadásoknak a hitük miatt, függetlenül attól, hogy katolikus, protestáns vagy ortodox egyházhoz tartoznak -e.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131408