Szélsőjobboldali heccnek indult, a Fidesz törvénye lett belőle

2018. június 20. 07:56

Herczeg Márk
444.hu

Bár Soros György ellen 2014 óta folytat kommunikációs háborút a kormány, a „Stop Soros!” szlogen nem az ő találmányuk.

„Orosz mintára Európában Magyarország és Lengyelország kezdte el vegzálni a civil szervezeteket. Bár Soros György ellen 2014 óta folytat kommunikációs háborút a kormány, a »Stop Soros!« szlogen nem az ő találmányuk. Orbán Viktor macedón szövetségese, Nikola Gruevszki, a kormányzó VMRO-DPMNE párt miniszterelnökeként kiakadt a külföldi finanszírozású civilek miatt, majd kormánybarát újságírók SOS, azaz »Stop Operation Soros« néven indítottak Soros-ellenes mozgalmat. Orbán személyesen is kampányolt Gruevszki mellett, de hiába: a választáson nagyon kikapott, később pedig 2 év börtönre ítélték.

Magyarországra 2017 márciusán szivárgott be a fogalom: az itt kavaró brit szélsőjobboldaliak tartottak előadást az ún. Identitárius Egyetemisták Szövetsége által rendezett »Stop Operation Soros!« konferencián. (A Magyarországra költöző, nemzetközi szélsőjobboldali figurák aztán annyira látványosan szervezkedtek, hogy az már a kormánynak is sok volt, és több ismert figurát is kiutasítottak az országból.)

Tavaly májusban aztán a konferencián szintén jelen lévő, Jobbik-közeli Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai ragasztották le »Stop Operation Soros!« feliratú matricákkal az Auróra nevű klub – nappal lévén zárva lévő – ajtaját. (Manapság Hollik István volt KDNP-s képviselő kampányol hasonlóan nagyszabású akcióval.)

Magát a törvényt idén januárban, közvetlenül azután dobta be a magyar kormány, hogy Altusz Kristóf helyettes államtitkár egy máltai lapnak elmondta, ami addig sem volt titok, de kommunikációs szempontból nagyon rosszul jött a menekültellenes kormánynak a választás előtt: csak 2017-ben 1300 menekültet fogadott be Magyarország, de ezt a magyar kormány gyakran nem hozta nyilvánosságra, nehogy a kedvezményezetteket veszélybe sodorja. Az elszólást Pintér Sándor belügyminiszter azzal tetézte, hogy a két éve tartó folyamatos, kormányzati, Soros-ellenes kampány után kimondta: nem tud arról, hogy Soros illegális migrációt szervez.

A Stop Soros-törvénycsomag első változata annyira sebtében összetákoltnak tűnt, hogy az abszurd részletei alapján gumicsontnak is lehetett volna tekinteni, ha nem Orbán kommunikációjáról lett volna szó.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131322