Bevándorlás, melegek, gender: ez foglalkoztatja az MTA-t

2018. június 20. 13:09

Figyelő
Figyelő

Nehéz lenne tagadni, hogy az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában született kutatások fő irányvonala ideológiailag telített, erős liberális szemlélet jellemzi.

„A Figyelő az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkáját vette górcső alá. Az intézmény és a hozzá tartozó kutatóintézetek azért is fontos látleletei az akadémiai munkának, mert azt gondolnánk, hogy itt a valós társadalompolitikai folyamatokat követő, a demográfiai krízis megoldására, vagy a gyermekvállalás elősegítésére javaslatot tevő munkák sorakoznak a polcokon, az itt dolgozók ezeken a területeken igen aktív publikációs munkát fejtenek ki. Ehhez képest azonban leginkább a liberális világszemlélet narratívája alapján, a szexuális kisebbségek társadalmi helyzete, a gendertudomány és a befogadás foglalkoztatja a kutatókat.

Az alábbiakban azokat a társadalomtudósokat és munkásságukat vesszük számba, akiknek az elmúlt években elenyésző tudományos publikációja született, illetve akiknek a kutatási területe erősen ideológia-vezérelt. Természetesen e kategóriák szubjektívek, de mivel a tudósok is büszkék témaválasztási szabadságukra, ezért úgy gondoltuk, mi is megengedhetjük magunknak ezt a fajta szubjektivitást.

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában a magyar adófizetők pénzéből az elmúlt években kiváló tudományos munkák születtek a szexuális kisebbségekről és a nemi szerepek átalakulásáról.  Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének munkatársai közül például nyolcan választottak maguknak ilyen kutatási területet az elmúlt időszakban. (...)

A tudományos teljesítmény mérése nem könnyű feladat. Azonban ha egy, a Tudományos Akadémián dolgozó kutató éveken át egyáltalán nem publikál, vagy több év alatt csak 1-2 cikket tesz közzé, az mindenképp problémásnak nevezhető. Természetesen vannak ellenpéldák is, olyan kutatók, akik átlagosan évente 8-10 tudományos munkát is publikálnak. Ám azt is nehéz lenne tagadni, hogy az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában született kutatások fő irányvonala ideológiailag telített, erős liberális szemlélet jellemzi.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131341