Putyin világbajnoksága

2018. június 20. 22:02

Semmi buzipropaganda, sehol egy fél pályát elborító szivárványszínű zászló.

„Emlékszünk még arra, hogy előzőleg igencsak kritikus hangok hallatszottak a haladás oldaláról az orosz rendezésű világbajnoksággal kapcsolatban? Putyin világbajnokságának nevezték, és mivel Putyin maga a sátán, még az is felmerült, hogy bojkottálják a rendezvényt, tekintettel a Krím és Kelet-Ukrajna helyzetére. Végül ettől eltekintettek, mivel a leghangosabb USA csapata ki sem jutott Oroszországba, így ők ígyis-úgyis bojkottálnak – vagy nem tudnak focizni. Egyébként szövetségesi hűségtől áthatva, roppant szolidárisan, mi is hasonló módon megtagadjuk ezt az eseményt.

Ahogy néztem a megnyitót, a meccsek kezdetét, hiányérzetem támadt, és csak később jöttem rá, hogy mi hiányzik. Aztán egy, Piréz kollégával folytatott kirekesztő hangvételű beszélgetés során megvilágosodtam: elmaradt a nemzetközi labdarúgásban mostanában megszokott és kötelező jelleggel elővezetett meccs előtti érzékenyítő tréning.

Semmi buzipropaganda, sehol egy fél pályát elborító szivárványszínű zászló és elmaradtak a beidomított labdazsonglőrök antirasszista csasztuskái is.

Sohasem tudtam eldönteni, hogy ezek milyen hatással vannak az átlagos futball huligánok viselkedésére, vajon kevesebbet, vagy mást isznak-e hatásukra verekedés előtt?

Nem tudom, ez a jelenség mennyiben Putyin cár fasizmusának tükre, de én a magam részéről hálás vagyok érte. Kifejezetten tetszik, hogy a meccsek előtt – a haladás szerint soviniszta módon – csak a nemzeti lobogók vannak a pályán, elhangzanak az ugyancsak soviniszta himnuszok, és már kezdődik is.

A globális elhülyítés kellékeinek hiányában a dolog arról szól, amiről kell: a fociról.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131384

Ajánljuk még a témában