A menekültválság súlyosbodására számít Ausztria

2018. június 20. 12:04

Fel kell készülnünk arra, hogy – Németországból kiindulva – Európában mindenhol meg fogják erősíteni a nemzeti határok őrizetét – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár a bécsi és a bajor kabinet együttes ülése előtt.

Ausztria arra készül, hogy a menekültválság tovább súlyosbodhat a Németországban a bevándorlás kezeléséről kipattant koalíciós vita miatt – jelentette ki szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár a bécsi kormány és a bajor tartományi kabinet Linzben tartandó együttes ülése előtt.

Fel kell készülnünk arra, hogy – Németországból kiindulva – Európában mindenhol meg fogják erősíteni a nemzeti határok őrizetét – mondta az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője. Kurz ismételten hangsúlyozta, hogy a németországi belvitába nem akar beavatkozni, ugyanakkor keményen támadta Angela Merkel német kancellár eddigi menekültpolitikáját. Kurz szerint amiatt, hogy ma újra van határellenőrzés Ausztria és Bajorország, Magyarország és Ausztria, illetve Olaszország és Ausztria között, ugyanazok a személyek hibáztathatók: akik 2015-ben megnyitották a határokat a menekültek áradata előtt.  Sebastian Kurz elmondta: a bevándorlás kérdése az egyik legfontosabb téma a linzi együttes ülésen. 

Markus Söder bajor miniszterelnök úgy vélekedett a tanácskozás kezdete előtt: Bajorországnak és Ausztriának azonos a meggyőződése és a hozzáállása. „Habár Európa a világra nyitott kontinens, mégis külső határainak erősebb védelmére és a bevándorlás korlátozására lenne szükség. Olyan helyzetekben is európai szintű intézkedéseket hozunk, amikor pedig a nemzeti előírások is jó irányt mutathatnának” – mondta Söder.

Az osztrák kancellár megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint még ezen a héten megtartják a migrációs kérdésekkel foglalkozó, csúcsszintű megbeszélést a német kancellárral és más uniós kormányfőkkel.

Sajtóinformációk szerint vasárnap délután Brüsszelben kerül sor a „mini csúcstalálkozóra", amelyen hét uniós tagállam – Németország, Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Görögország és Bulgária – vezetője tanácskozik majd Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével az illegális bevándorlásról, a dublini egyezmény megerősítéséről és az EU külső határvédelmi ügynökségéről.

A német kormánykoalíció fenntartása érdekében Angela Merkel igyekszik teljesíteni a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) által adott kéthetes ultimátumot, és azon fáradozik, hogy a jövő heti uniós csúcstalálkozóig legalább egy kezdetleges „európai megoldást" találjon a menekültválság kezelésére kétoldalú menekültátvételi egyezmények útján.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131336