Az ellenzék bojkottálja a 2019-es EP-választást!

2018. június 19. 12:43

Ungváry Krisztián
Index

Az akció politikai nyeresége, hogy olyanok is azonosulni tudnak vele, akik egyébként jobboldali Fidesz-szavazók. Közülük is sokakat zavar a korrupció és a nemzeti szuverenitás sérülése, csak éppen az ellenzéki oldalon nem láttak jobb alternatívát.

„Az akció másik politikai nyeresége, hogy olyanok is azonosulni tudnak vele, akik egyébként jobboldali Fidesz-szavazók. Közülük is sokakat zavar a korrupció és a nemzeti szuverenitás sérülése, csak éppen az ellenzéki oldalon nem láttak jobb alternatívát. Az EU intézményeibe vetett bizalom azonban még itt is feltehetően sokkal magasabb, mint a hazai ellenzékhez fűzött remények, és ezeknek a szavazóknak a politikai bojkott azonosulási lehetőséget kínál.

Lehetséges, hogy a kormány azzal kívánja nehéz helyzetbe hozni az EP-választást bojkottálni kívánókat, hogy ezt az alkalmat összevonja az önkormányzati választással, aminek bojkottja ellenzéki oldalról megoldhatatlan. Azonban két teljesen különböző választásról van szó, akkor is, ha egy időben tartják. Az ellenzék érvelhet azzal, hogy az egyiken részt vesz, mert az önkormányzati intézményrendszer minden kormányzati próbálkozás dacára még jelent érdekképviseleti lehetőséget. Ezzel szemben viszont az EP-választás adta érdekképviseleti lehetőség sokkal csekélyebb, mint az a kár, amit a hazai politikai rendszer legitimálása okozna, nem beszélve arról, hogy a magyar kormány nyíltan és látványosan csapja be az Európai Uniót, és az ellenzéki részvételt is csak arra használná fel, hogy ezt a folyamatot folytassa.

A politikai nyereség akkor is adott, ha ebben a bojkottban nem minden ellenzéki párt vesz részt. Azok, akik a bojkottot felvállalják, éppen ezáltal lesznek hitelesebbek a magyar választók számára – amire igencsak szükségük is van. Velük szemben nem fog felmerülni az a vád, hogy valójában a NER kitartottai vagy megélhetési politikusok. Ezzel szemben viszont azok, akik felvállalják a színjátékban való részvételt, nehezen fogják tudni lemosni magukról ezt a bélyeget. Önzőnek, árulónak és butának lehet és kell nevezni őket nagy nyilvánosság előtt, annak érdekében, hogy ne kaphassanak a választóktól még egy esélyt. Hogy egy új, hiteles ellenzék hozzákezdhessen a NER lebontásához.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131278