Megőrizni és győzelemre vinni a baloldalt

2018. június 18. 16:56

Jámbor András
Mérce

Nincsen semmilyen ellennaratíva, amely a különböző ügyekben és a széttagoltságban összekötő erő lenne azon kívül, hogy mocskos Orbán.

„A Fidesz ezt a rendszer úgy építi, hogy megfogta a közösséget, az állampolgárok, az ország közösségét és szétszaggatta. Különböző szempontok szerint, különböző tartalmú politikai, ideológiai, társadalom-újraszervezési és elosztási narratívák szerint. Különböző ellentéteket ültet el nap mint nap a társadalomban, hogy mindig úgy használja ezeket a szempontokat, hogy többségbe kerüljön. A cél pedig az, hogy a végén újraalakítsa a nagy egészet, ahol már minden kérdésben ő van többségben.

Miközben egy-egy ügyben lehet ellennarratívát tartani ennek a folyamatnak, a nagy kérdés, hogy teljes egészében hogyan tartasz ellent neki. Az egyik narratíva az »ők és mi«, amiben megpróbálunk felsorakozni az Orbán-rendszer ellen, és minél több ember felsorakoztatni úgy, hogy a rendszer hibáinak hangsúlyozásával elzárunk minél több embert a rendszer narratíváitól, gondolataitól. Szerintem ez tévút, mert egyszerűen annyival több erőforrása van a rendszernek, hogy biztosan ő fog nyerni. Illetve tévút azért, mert nincsen semmilyen ellennaratíva, amely a különböző ügyekben és a széttagoltságban összekötő erő lenne ezeknek az embereknek, azon kívül, hogy mocskos Orbán. Márpedig ez azt jelenti, hogy saját narratíva nélkül itt folyamatos defenzívában van a mi, és idő kérdése hogy mikor aprítja fel az ők.

A másik lehetőség az, hogy narratíva hiányában a rendszeren belülről próbáljuk meg létrehozni ezt az ők és mi szembenállást. Azokban a témákban, amelyek a Fidesz témái, megpróbáljuk kikerülni a válaszadást, ellenben harcosan odarúgunk azokban, ahol sebezni lehet a Fideszt.

Szerintem ez azért tévút, mert valójában, bár pártpolitikailag még kínálkozhat is esély győzelemre a Fidesszel szemben, ha a társadalomátalakítás lezajlik úgy, hogy semmilyen ellennaratíva nem képződik, akkor hosszú távon egyre inkább a Fidesz képe szerinti országban kell ezeket a csatákat lejátszani.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131227

Ajánljuk még a témában