Túl nagy?

Ősszel három részre szakadhat Kalifornia

2018. június 14. 07:02

Az Egyesült Államok legnépesebb szövetségi államának feldarabolását egy Szilícium-völgyi milliárdos már évek óta követeli.

Az Egyesült Államokban az őszi félidős választásokon Kaliforniában arról is voksolnak, hogy feldarabolják-e Kaliforniát három önálló államra. 

A három önálló államra történő feldarabolás ötlete a Szilícium-völgy egyik milliárdosától származik: Timothy Drapernek sikerült megfelelő számú aláírást összegyűjtenie kezdeményezéséhez, így a szavazócédulán erről is véleményt mondanak majd a kaliforniaiak. 

A kaliforniai illetékes hatóságnál Draper tavaly szeptemberben terjesztette elő javaslatát: Észak-Kalifornia állam 40 megyéből állna, Kalifornia állam – benne Los Angelesszel – hat megyét foglalna magában, és Dél-Kaliforniához a „maradék” 12 megye tartozna. Amennyiben az állam lakosai megszavaznák a javaslatot, a kaliforniai törvényhozásnak 2019 januárjától egy esztendő állna rendelkezésére a megvalósításra. 

„Az állam valamennyi polgárát jobban szolgálná három kisebb állam kormányzata, miközben megőriznénk az egyes megyék, városok, települések történelmileg kialakult határait” – írta elképzelése indoklásában Draper a kaliforniai igazságügyi  minisztériumnak. 

A vállalkozásitőke-befektető Timothy Draper évek óta próbálkozik azzal, hogy Kaliforniát feldarabolják, de eddig még soha nem sikerült összegyűjtenie a szavazáshoz szükséges számú aláírást. Jelenlegi javaslata a 2014-ben közzétett javaslata módosított változata. Négy évvel ezelőtt azonban még hat részre szerette volna felosztatni az Egyesült Államok legnépesebb szövetségi államát.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131016