Jön a focivébé, nélkülünk

2018. június 14. 10:53

Mátyás Győző
168 Óra

A NER urai nem tudnak gólt rúgni.

„A hazai foci rosszabb állapotban van, mint valaha. Tavaly történelmi vereséget szenvedtünk Andorrától, aztán kikaptunk a világverő Luxemburgtól is (ez hovatovább papírforma), majd ezen a nyomvonalon haladva az új, belga(!) – ezen a téren talán mégis meg kellett volna állítani Brüsszelt – kapitány vezetésével döbbenetesen lehangoló produkciókkal állt elő a válogatott. Igazi kuriózum, hogy nyilatkozataik szerint maguk a játékosok sem tudták kibogozni: mit akar játszatni velük a kapitány. Aki a nálunk dívó süketeléssel elegy porhintésbe gyorsan beletanult, és képes volt előrelépésről hablatyolni.

De nem jobb a helyzet az utánpótlás-nevelés területén sem, ami pedig a futball megújításának alapja volna. Kétségkívül működnek az akadémiák, hatékonyságukról azonban kiábrándító véleményt alkotott a Double Pass audit cég. Mondván: »ezzel az akadémiai képzéssel csak évekre konzerváljuk a sikertelenséget«. Persze ők szintén belgák, nyilván Soros vezette a tollukat. Csak hát valamirevaló, nemzetközileg számottevő futballista ezekről az akadémiákról nem került ki, a legtöbb csapat amúgy is nyűgnek tekinti a fiatalokat. Az akadémiák etalonjának számító Felcsútban nemhogy akadémista alig szerepelt, de sokszor még magyar focista sem. Volt, hogy 10 légióssal álltak ki. (Akik ugye elveszik a magyar emberek munkáját.) A klubok kényelmesen elvannak ebben a nemzetközileg értékelhetetlen, honi háztömbbajnokságban, amelyben az az érdeke edzőnek, menedzsernek, játékosnak, hogy a temérdek ingyen pénzből minél többet belapátolhasson teljesítmény nélkül.

Nincs ezen miért csodálkozni, hiszen a korrupción, alibizésen alapuló honi futball a rendszer kitüntetett részeként egyszerre teremtménye és szimbolikus reprezentációja a NER működésének.

Nem csekély hipokrízissel lehet azt mondani, hogy a NER urai nem tudnak gólt rúgni. Tényleg. Viszont annak a struktúrának a kialakításáért és fenntartásáért ők a felelősök, amelyben erre a futballisták sem képesek. Ameddig ez a szisztéma továbbra is busásan javadalmazza a szélhámoskodást, addig esély sincs arra, hogy egyszer mi is vb-résztvevők lehessünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131036