Franciaország kész migránsokat befogadni az Aquarius fedélzetéről

2018. június 14. 22:04

Az olaszok megtagadták a migránsokat szállító hajók kikötését, de a franciák készek átvenni a hajón utazókat.

Franciaország kész menedékkérőket befogadni az Aquarius fedélzetén utazó migránsok közül, akik jelenleg útban vannak Spanyolország felé – ezt Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ajánlotta fel spanyol kollégájával, Josep Borrellel folytatott csütörtöki beszélgetése alkalmával.

A párizsi külügyminisztérium szerint Franciaország hajlandó a hajón utazók közül olyanokat befogadni, akik megfelelnek menedékjog előírásainak. A tárca közölte azt is, hogy ezt majd a francia menekültügyi hatóság munkatársainak kell előzetesen megvizsgálniuk Spanyolországban. A minisztérium szerint Spanyolország pozitívan fogadta a francia felajánlást. Ugyanakkor egyelőre nem világos, Párizs mennyi embert fogadna be az Aquariusról.

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSf) civilszervezetek által működtetett, 629 migráns szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót.  Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket. Az Aquarius, két olasz hajóval konvojban, csütörtökön Szardínia szigetének keleti partjai előtt haladt.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131078

Ajánljuk még a témában